Свет

"Глобал тајмс": Фентанил је катастрофа коју су САД саме себи направиле

Оптужбе да Кина покреће нови Опијумски рат против САД покушај Запада да се представи као жртва
"Глобал тајмс": Фентанил је катастрофа коју су САД саме себи направилеGetty © Michael Blackshire / Contributor

Сједињене Америчке Државе свесно раде на подривању кинеско-америчке сарадње оптуживањем Кине да преко фентанила покреће нови Опијумски рат како би "издубила" САД изнутра.

Амерички званичници који шире ове приче изгледа да замишљају Кину као свемоћну, мистериозну силу која контролише Американце, наводећи их да нехотице злоупотребљавају фентанил, што је резултирало великим бројем личних и породичних трагедија. Кина је жртва Опијумског рата и важан разлог за антипатију и нулту толеранцију према дрогама у кинеском друштву, наводи "Глобал тајмс".

Проблем фентанила у САД не производи Кина, нити је злоупотреба фентанила проблем који потиче из Кине. Корен проблема лежи у чињеници да се потражња америчког друштва за наркотицима и психотропним дрогама не може задовољити легалним, сигурним и ефикасним каналима. Криза с фентанилом у САД почела је претераним преписивањем лекова, посебно опиоида, наводи кинески медиј.

Амерички центри за независност наводе у чланку објављеном 2022. наводи се да чак и пацијенти који узимају фентанил како им је прописао лекар могу постати зависни, али неки лекари пацијентима преписују смртоносне дозе фентанила. Студија о лечењу рака показала је да половини америчких пацијената уопште није требало да буде прописан фентанил. Ово је само врх леденог брега у погледу неуспеха САД у управљању проблемом фентанила. Како наводи "Ал Џазира" рекла, ово је "катастрофа коју су сами себи направили".

У ствари, илегални фентанил је ушао на тржиште САД још 1980-их, а откривено је више илегалних лабораторија унутар земље, али амерички политичари често избегавају ове историјске чињенице. Са само пет одсто светске популације, Американци конзумирају 80 одсто светских опиоида, нешто што свака разумна особа може препознати као ненормално.

Огромна потражња за супстанцама фентанила у САД је основни узрок кризе, а претерано висока домаћа потражња за овим лековима покреће развој илегалног тржишта фентанила. Осим тога, зашто је иста хемикалија, која је у многим земљама само сировина за индустријску и фармацеутску производњу, претворена у извор проблема у САД? То су питања са којима се амерички политичари морају суочити.

Ако САД заиста желе да се позабаве питањем фентанила, прво морају да поштују заједничке напоре у контроли дрога између Кине и САД, да престану да политизују питање фентанила, да напусте неодговорну праксу притиска путем јавног мњења, да смање сопствене унутрашње сукобе у вези са питање фентанила, и искрено се враћамо прагматичној сарадњи. Тражење сарадње и подршке Кине уз истовремено блаћење и етикетирање само ће отежати решавање америчког проблема фентанила, закључује "Глобал тајмс".

image