Свет

"Људи труле изнутра": Дрога која продубљује кризу у САД

Епидемија фентанила и ксилазина, наркотика који доводе до труљења меса корисника, сваке године у Америци односи десетине хиљада живота
"Људи труле изнутра": Дрога која продубљује кризу у САДGetty © Jeff J Mitchell

Хилберто је мислио да зна шта је бол, све док није престао да користи ксилазин и осетио праву агонију. Ксилазин, седатив за животиње који се користи за мешање и разређивање опаснијих наркотика, нарко картели добављају зависницима у Америци.

"Раније сам био упуцан и пребијан, али од овога заиста плачем", рекао је тај четрдесетчетворогодишњи бескућник и зависник од наркотика показујући дубоке ране на ногама које су "заштитни знак" коришћења тог моћног седатива познатог и као "транк".

Хилберто је међу стотинама зависника у Кензингтону, оронулом кварту у северном делу Филаделфије, где зависници наркотике могу да купе на улици. Тај део града један је од епицентара епидемије опијата у САД, коју пре свега подстиче фентанил.

Тај синтетички опијат, 50 пута јачи од хероина, доводи се у везу са две трећине од чак 109.680 смотриних случајева предозирања који су у Америци забележени током прошле године - односно једно сваких пет минута, пише "Фајненшел тајмс".

Амерички захтеви да се шверц тог наркотика преко америчко-мексичке границе сузбије довели су до захлађења односа између САД и њиховог јужног суседа, у ком се налазе неки од најмоћнијих светских нарко картела.

Они су у своју понуду, поред фентанила, додали и јефтинији ксилазин, што је створило нову претњу по јавно здравље у Америци.

Број случајева предозирања повезаних са употребом ксилазина драстично је повећан током претходних 18 месеци, а они су тежи за третирање зато што је реч о леку који није намењен за људску употребу, па тако за њега никада није развијен противотров.

"Ово је питање од највеће важности, питање живота и смрти", рекао је Раул Гупта, највиши званичник Беле куће задужен за политику сузбијања наркотика.

Здравствени стручњаци кажу да ксилазин - који ветеринари обично користе као седатив за коње и стоку - може да изазове ране које, уколико се не лече на време, могу да доведу до ампутације удова.

Већина корисника тврди да није знала да конзумира тај наркотик, који су дистрибутери први пут почели да мешају са хероином на Порторику пре двадесетак година.

"Од ксилазина људи почну да труле изнутра", рекао је за ФТ инспектор задужен за наркотике у филаделфијској полицији Џамил Тејлор.

Број предозирања тим наркотиком у Филаделфији повећан је са 15 током 2015. на чак 434 током 2021. године - што је трећина свих предозирања у том граду.

Званичници процењују да је око 90 одсто наркотика у Филаделфији сада помешано са ксилазином.

"Проблем са овим наркотиком је ескалирао јако брзо. Потребно нам је још ресурса", рекла је оснивачица центра "Пен медисин центра" за болести зависности Жанмари Пероне.

Џамил Тејлор тврди да су нарко банде схватиле да мешањем ксилазина и фентанила могу да максимизирају своју зарад. Килограм ксилазина у праху може да се купи преко интернета из Кине за између шест и 20 долара - што је доста јефтиније и од хероина и он фентанила.

Осећај "урађености" од ксилазина траје дуже него од фентанила, рекао је он, и може бити смртоносан због дубоког сна у који упадају они који га конзумирају.

"Он успорава ваш пулс и респираторни систем, а поиграва се и са нервним системом. Ако паднете на лице док сте на њему, можете да умрете од губитка кисеоника", додаје Тејлор.

Америчка Управа за сузбијање наркотика (ДЕА) упозорава да је брзина ширења ксилазина упоредива са брзином којом се проширио фентанил пре неколико година. Бајденова администрација је фентанил помешан са ксилазином прошлог месеца прогласила "претњом у успону" по Сједињене Америчке Државе.

Пошто ксилазин не реагује на класичне лекове попут налоксона, познатог по имену Наркан, изузетно је тешко третирати људе који се предозирају тим наркотиком.

"Наркан није једина ствар коју морате да дате особи која се предозирала", рекла је директорка непрофитне организације "Дивље сестре" Мелани Бедис. "Морате да их ставите и на вештачко дисање, зато што ксилазин утиче и на респираторни систем."

Бедисова, која је и сама некадашњи зависник, рекла је и да многи људи који користе тај наркотик не желе да иду у болницу, чак и када су им ране веома озбиљне, зато што се плаше друштвене стигме. Она додаје да болнице под хитно морају да промене своје методе лечења болести зависности.

"То је било најгоре скидање са наркотика кроз које сам икада прошла - и најболније. Ксилазин је дефинитвно променио ствари, мислим да тада пуних месец дана нисам спавала више од сат времена 'у цугу'", рекла је Бедисова, додајући да се она са тог наркотика скинула у затвору, зато што их тамо није било.

Локалне и савезне власти покушавају да изађу на крај са епидемијом тог наркотика. Гупта је рекао да је Бајденова администрација развија стратегију која ће укључивати тестирања, лечења и мере подршке, као планове за спречавање илегалне трговине поменутим наркотицима. 

Неке америчке савезне државе већ су увеле ограничења на коришћење и складиштење ксилазина. Гувернер Пенсилваније Џош Шапиро рекао је прошлог месеца да ће додати ксилазин на листу контролисаних супстанци, што ће полицији омогућити да реагује у случају неадекватног коришћења тог лека.

Ипак, многи заговорници лечења болести зависности упозоравају да би криминализовање злоупотребе ксилазина само представљало препреку научницима који проучавају и тестирају лек, а могло би да наведе картеле да користе још опаснија средства за мешање са дрогама.

image