Свет

Украјинске власти склањају бисту Пушкина под заштитом Унеска

Градоначелник Одесе Генадиј Труханов успротивио се рушењу споменика, напоменувши да је "руски Шекспир" један део свог живота провео у том граду
Украјинске власти склањају бисту Пушкина под заштитом УнескаGetty © Viacheslav Onyshchenko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Украјинске власти су најавиле да ће срушити споменик руском песнику Александру Пушкину у Одеси, иако се налази у области која је означена као део светске културне баштине од стране Унеска.

Пушкинову бисту су 1889. године подигли грађани Одесе како би обележили период током којег је тај град на обали Црног мора био дом славног песника. Градоначелник Одесе Генадиј Труханов навео је ову чињеницу међу разлозима због којих сматра да споменик не треба рушити.

Регионални гувернер Олег Кипер рекао је украјинским медијима да је "предвиђено" уклањање споменика, и да "постоји потписан налог за његово рушење".

Након државног удара у Кијеву који су подржале САД 2014. и потоњег избијања рата у Донбасу, Украјина је покренула кампању "декомунизације" како би уклонила све трагове Совјетског Савеза из јавног живота. У пракси, власти су такође циљале споменике и топониме који и на друге начине имају везе с Русијом.

Након што је Русија покренула своју војну операцију у Украјини у фебруару 2022, кампања је проширена на "деколонизацију", експлицитно усмерену против имена и споменика повезаних са руским историјским личностима.

Понекад називан и "руским Шекспиром", Пушкин је један од оснивача модерне руске књижевности. Чувени песник и писац посетио је Одесу неколико пута и живео у њој од 1823. до 1824. године.

Властима ће бити потребно одобрење Унеска да било шта уради са спомеником, рекао је новинарима у четвртак Иван Липтуга, одборник Одесе задужен за културу и европске интеграције. Читаво подручје на коме се налази статуа проглашено је за део светске културне баштине, рекао је он.

Према Киперовим речима, међутим, влада у Кијеву је искључила споменике совјетским и руским личностима из националног регистра културних споменика, чиме су они аутоматски изгубили и заштиту Унеска.

Организација УН за образовање, науку и културу још није коментарисала контроверзну иницијативу.

"Пушкин је део историје и светске културе. Ако га скинемо са пиједестала у Одеси, неће престати да му се диве у Француској, Енглеској или Италији", рекао је градоначелник Одесе Труханов прошлог месеца.

"Данас долазе разне европске делегације, европски туристи – знају ко је био Пушкин и кажу да је био овде, да је овде радио и написао нека своја дела", додао је он, напомињући да је споменик уврштен у презентацију Одесе у Унеску.

Москва је више пута осуђивала покушаје Кијева да избрише руску културу и језик, инсистирајући да "присилна украјинизација" крши међународно право и нарушава права значајне мањине држављана Украјине којима је руски матерњи језик.

image