Свет

Ердоган спреман да се састане са сиријским председником: Још само Асад да одговори

Дошло је време да се стави тачка на напету ситуацију у Сирији, рекао је турски лидер
Ердоган спреман да се састане са сиријским председником: Још само Асад да одговориGetty © Yavuz Ozden/ dia images

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поновио је још једном да је спреман да се састане са сиријским колегом Башаром ел Асадом и да чека одговор сиријске стране.

"Већ смо изразили жељу да се састанемо са Башаром ел Асадом како бисмо нормализовали односе између Турске и Сирије. Чекамо одговор сиријске стране. Ми смо спремни. Верујем да ће овим састанком почети нова етапа у односима између земаља", казао је Ердоган на конференцији за новинаре пре одласка у САД на Генералну скупштину УН.

Турски председник је истакао да је "дошло време да се стави тачка на напету ситуацију у Сирији".

"Видимо да сиријско руководство већ неко време није у конфронтацији са опозицијом, што показује да су предузети кораци за одрживи мир", појаснио је Ердоган.

Наиме, недавно су се појавиле информације о могућем сусрету Асада и Ердогана, па је тако лист "Хуријет", позивајући се на изворе, објавио да се такав састанак очекује у августу у Багдаду.

Међутим, други медији су навели да би преговори могли да се одрже у Москви.

Почетком августа заменик министра спољних послова Руске Федерације Михаил Богданов је навео да је "руска страна спремна да буде домаћин тог састанка".

Раније је Министарство спољних послова Турске саопштило да "Анкара поздравља напоре Русије да успостави интеракцију између Турске и Сирије и да ће наставити сопствене напоре да припреми терен за нормализацију односа са Дамаском у духу добре воље, без предуслова".

image