Свет

Чланице УН усвојиле Пакт за будућност

Усвајање овог документа у седишту Уједињених нација у Њујорку током Генералне скупштине УН омогућиће већу међународну сарадњу за заједничку будућност, објављено је на сајту УН
Чланице УН усвојиле Пакт за будућност© Tanjug/AP/Frank Franklin II

Земље чланице УН данас су, у оквиру Самита о будућности, усвојиле консензусом Пакт за будућност, план који има за циљ да одговори на изазове 21. века - од сукоба преко климатских промена и људских права до дезинформација.

Усвајање овог документа у седишту Уједињених нација у Њујорку током Генералне скупштине УН омогућиће већу међународну сарадњу за заједничку будућност, објављено је на сајту УН.

Седам земаља није подржало документ.

Пакт за будућност, како се наводи, фокусира се на пет широких области, а то су одрживи развој, међународни мир и безбедност, наука и технологија, млади и будуће генерације и трансформације глобалног управљања, што је кључни елемент јер мултилатералне финансијске институције, па чак и саме УН, нису у стању да пронађу решења за проблеме 21. века.

Усвајањем Пакта за будућност, државе чланице УН су се, између осталог, обавезале да ће убрзати постизање циљева одрживог развоја (СДГ) и Париског климатског споразума, два значајна споразума из 2015. године, да ће слушати младе људе и укључити их у доношење одлука на националном и глобалном нивоу.

Такође, обавезале су се да ће градити јача партнерства са цивилним друштвом, приватним сектором, локалним и регионалним властима и другим актерима, да ће удвостручити напоре за изградњу и одржање мирних, инклузивних и праведних друштава и решавање основних узрока сукоба.

Чланице УН обавезале су се и да ће заштитити све цивиле у оружаним сукобима, као и да ће убрзати спровођење обавеза о женама, миру и безбедности.

Земље су се обавезале да ће промовисати међународну стабилност, мир и безбедност, као и да ће се конфликти и кризе решавати мирним средствима.

Такође ће бити посвећене осигурању мирољубивих, инклузивних и праведних друштава, тако што ће се решавати проблеми неједнакости у и међу државама, као и посебне потребе земаља у развоју, као и људи у тешким ситуацијама.

Међу кључним принципима који се наводе у Пакту за будућност су да одржавање међународног мира и безбедности и пуно поштовање међународног права мора да се промовише у складу са циљевима и принципима Повеље Уједињених нација.

Морају се поштовати, штитити и промовисати поштовање људских права и основних слобода за све, укључујући грађанска, политичка, економска, социјална и културна права, што укључује и право на развој, без разлике или било које врсте дискриминације, наведено је у документу.

Такође, мора се обезбедити прилика за будуће генерације да напредују у просперитету и остваре одрживи развој, укључујући елиминисање сиромаштва и глади, неједнакости и неправде, и признавање посебних изазова са којима се суочавају најугроженије земље, каже се, између осталог, у документу.

У седишту Уједињених нација у Њујоку данас је почео дводневни Самит о будућности, у оквиру 79. седнице Генералне скупштине УН, који је увод у генералну дебату седнице.

image