Свет

Америка уложила вето: Палестина није примљена у Уједињене нације

Ово је пети амерички вето у Савету безбедности од почетка рата у Појасу Газе
Америка уложила вето: Палестина није примљена у Уједињене нацијеGetty © Fatih Aktas/Anadolu

Палестина није примљена у пуноправно чланство Уједињених нација, пошто су Сједињене Америчке Државе уложиле вето на предлог који је пред најмоћније тело светске организације изнео Алжир.

Две чланице Савета безбедности, Велика Британија и Швајцарска су биле уздржане, док је 12 подржало пријем Палестине у УН.

Заменик америчког амбасадора при УН Роберт Вуд објаснио је овакав потез САД ставом да се израелско-палестински проблем не може решити без претходног и свеобухватног споразума између ове две стране.

”Осим регионалне сарадње Израела и арапских суседа, укључујући и Саудијску Арабију, нема другог пута ка регионалној сарадњи”, рекао је Вуд, чија је земља од почетка априла снажно лобирала против примања Палестине у пуноправно чланство у УН.

Вуд је навео и да, после серије консултација, остаје нејасно да ли Палестина испуњава услове да буде држава, напомињући да ”терористи из Хамаса контролишу део палестинских територија”.

Представљајући предлог резолуције, амбасадор Алжира Амар Бенџама рекао је да би се пријемом Палестине у УН исправила историјска неправда.

”Пријем у пуноправно чланство УН је дуг човечанства према Палестинцима. Време је да се та неправда исправи”, рекао је алжирски амбасадор.

Алжир је пријем Палестине у УН поднео у име групе арапских земаља, Покрета исламске сарадње и Покрета несврстаних.

”У модерном свету Палестина је изузета из будућности”, рекао је Бенџама.

И руски амбасадор при УН Дмитриј Небензја је оценио да је Савет безбедности пропустио да исправи историјску неправду, пошто су Американци ”по пети пут од 7. октобра показале шта мисле о Палестинцима”.

"Овде су само да штите интереса и прикривају злочине Израела, као и да Палестинце претворе у слуге и другоразредне становнике", рекао је руски амбасадор.

”Амерички вето је јалов покушај да се заустави ток историје… Историја вам то неће опростити”, упозорио је Небензја.

image
VV inauguration
banner