Свет

Како су Чеси и Американци "наоружали" Украјинце фелеричним гранатама?

Западни партнери Украјини су испоручили опасну фалш робу
Како су Чеси и Американци "наоружали" Украјинце фелеричним гранатама?© Scott Peterson/Getty Images

Велики део муниције коју западни партнери шаљу Украјини је неупотребљив, а артиљеријске гранате из Чешке и САД, уместо да експлодирају дубоко на територији непријатеља, експлодирају баш пред носевима украјинских војника.

Немачки лист "Ханделсблат" имао је, наиме, увид у писмо које је украјинска влада у августу послала Чешкој како би тамошње власти обавестила о томе да гранате које су им доставили експлодирају одмах након испаљивања - на свега 20 до 60 метара, и да је то довело и до рањавања војника и оштећења артиљеријских система.

Узрок квара су, наводи се, старији детонатори М515 и М51А5, који су развијени током Другог светског рата. Проблеми би, међутим, могли настати због чињенице да су савезници Украјини испоручивали муницију, од којих је нека дуго била складиштена. На пример, Британски ревизорски суд се жалио да Британија у ратну зону шаље опрему која би иначе морала да буде расходована или замењена.

Чешка влада је, иначе, с обзиром на привремене потешкоће у испорукама западних савезника, у фебруару понудила да купи 800.000 артиљеријских граната на светском тржишту и испоручи их Украјини. Неколико земаља које подржавају Украјину придружило се иницијативи, а највећи донатор била је Немачка која је финансирала око 180.000 комада артиљерије.

Пут до пакла, испоставило се, и овога пута био је поплочан добрим намерама, па се тако сад на питање о инцидентима са фелеричним пројектилима, чешко Министарство одбране брани како је техничких проблема са артиљеријском муницијом било "у занемарљивом броју случајева".  

Наводно, Украјинци тврде да је свега пет од десет хиљада ракета експлодирало пред њиховим носевима – што и није тако занемарљив случај уколико узмемо у обзир колике муке Украјина има како би војнике довела на фронт, где очигледно, захваљујући западној муницији, могу да страдају и од сопственог а не само непријатељског метка. Исто важи и за украјинску опрему - пошто се сазнало да сами успевају да оборе своје авионе, заиста је превише да још својим гранатама уништавају своје оружје.

Није, међутим, проблем само у чешкој испоруци, већ и у америчкој. Украјинци су у августу о проблемима обавестили и команду америчких копнених снага у Европи.

Чешка иницијатива за муницију, међутим, недавно је била у фокусу дискусија, а чланови коалиционе владе у Прагу критиковали су нетранспарентну политику набавке која се користи. То је довело до тога да се муниција коју финансира Немачка набавља по знатно вишим ценама од других испорука, пожалио се Лукас Вагенкнехт из Чешке пиратске партије.

Министарство одбране одлучно је одбацило оптужбе. Агенција одговорна за иницијативу, АМОС, делује само као посредник који добија понуде од одређене групе добављача, наводи се у одговору на захтев "Ханделсблата". Земље донатори саме одлучују од кога ће куповати и по којој цени. На радном нивоу постоје свакодневни контакти и са Украјином и са савезницима, а о иницијативи за муницију се разговара и у оквиру Контакт групе и у другим форматима.

image