Свет

Прекрајање историје: Русија поново није позвана на обележавање годишњице ослобођења Аушвица

До почетка Специјалне војне операције у Украјини, Русија је увек учествовала у церемонијама које се одржавају сваке године 27. јануара
Прекрајање историје: Русија поново није позвана на обележавање годишњице ослобођења Аушвица© Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Представници Русије искључени су из церемонија обележавања 80. годишњице ослобађања логора Аушвиц-Биркенау, објавио је данас музеј Аушвиц оцењујући да би такво присуство било "цинично" због рата у Украјини. Оно што је, заправо најциничније, јесте чињеница да је логор ослободила совјетска Црвена армија, док су потомци тадашњих ослободилаца већ трећу годину искључени из комеморација.

До почетка Специјалне војне операције у Украјини, Русија је увек учествовала у церемонијама које се одржавају сваке године 27. јануара, дана када су совјетски војници стигли до врата нацистичког кампа где се налазило око 7.000 преживелих.

"То је годишњица ослобађања (логора). Сећамо се жртава, али такође славимо слободу. Тешко је замислити присуство Русије, која очигледно не разуме вредност слободе", рекао је директор меморијалног центра бившег немачког нацистичког логора Пјотр Чвински, у саопштењу.

Занимљиво је, међутим, да се Руси, и ове године, као и пре осамдесет година -  боре против истог непријатеља – нацизма. Јер, један од разлога за покретање Специјалне војне операције била је и денацификација Украјине.

Логор Аушвиц-Биркенау, изграђен у окупираној Пољској, симбол је геноцида који је нацистичка Немачка починила над шест милиона европских Јевреја, од којих је милион убијено управо у том логору између 1940. и 1945. са више од 100.000 људи који нису били Јевреји.

Немачки нацисти ту су такође убили 80.000 Пољака који нису били Јевреји, 25.000 Рома и 20.000 совјетских војника.

Када је Москва пре две године искључена из комеморација поводом ослобађања Аушвица, руски председник Владимир Путин је организаторима манифестација посвећених Међународном дану сећања на жртве Холокауста и обележавања 78.-годишњице ослобођења логора Аушвиц упутио телеграм.

"Морамо јасно да схватимо да сваки покушај ревизије доприноса наше земље Великој победи заправо значи оправдавање злочина нацизма. То отвара пут за оживљавање његове смртоносне идеологије", рекао је председник.

Путин је додао и да се данас руски војници боре у Украјини против зла које је рођено јер су се важне лекције из историје заборавиле.

image