Свет

Фон дер Лајен не зна чији је логор био Аушвиц, а ни ко га је ослободио

Председница Европске комисије навела је да је злогласни немачки нацистички логор био пољски, док је дан раније написала да су га ослободили савезници
Фон дер Лајен не зна чији је логор био Аушвиц, а ни ко га је ослободио© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Варшава је данас изразила протест због грешке на друштвеним медијима коју је направила шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен, написавши да је логор Аушвиц био пољски, пренео је АП.

Фон дер Лајен је објавила тај коментар на платформи Икс, а касније га је исправила, написавши да је Аушвиц био логор нацистичке Немачке.

Наиме, у објави на платформи Икс Фон дер Лајен и комесари Европске уније одали су пошту жртвама Холокауста, а написали су и имена неких жртава, уз датуме рођења и смрти.

Међутим, у првом твиту, Аушвиц је назван "пољским".

Портпарол Европске комисије Кристијан Виганд није одговорио на захтев за коментар, нити се јављао на телефон, преноси агенција.

Бивши пољски министар спољних послова Радослав Сикорски навео је на мрежи Икс да "када се говори о нацистичким логорима за истребљење у Аушвицу, треба да се нагласи да су успостављени под немачком окупацијом".

Он је додао да "информација коју је објавила председница Европске комисије мора бити разјашњена".

Урсула фон дер Лајен je поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, направила још једну огромну грешку када је изјавила да су концентрациони логор Аушвиц ослободили припадници савезничке војске што није истина, и на шта су реаговали из руског представништва при Европској унији.

"Читајући саопштење Европске комисије, открили смо грешку. Било би сјајно када би Европска комисија то исправила. Црвена армија је ослободила концентрациони логор Аушвиц, а не савезничка војска", поручила је руска страна.

image