Свет

ЕУ чланица позива на забрану украјинских јаја: Уби нас нелојална конкуренција и јефтин увоз

Бугарска каже да је прилив јефтиних производа дестабилизовао домаће тржиште
ЕУ чланица позива на забрану украјинских јаја: Уби нас нелојална конкуренција и јефтин увозGetty © Edwin Remsberg

Бугарска је позвала Европску комисију да забрани пилећа јаја из Украјине, тврдећи да домаћи произвођачи пате од нелојалне конкуренције због презасићености јефтиним увозом.

Тај предлог је изнео бугарски министар пољопривреде Георги Тахов на састанку Савета ЕУ за пољопривреду и рибарство у Бриселу, саопштило је министарство.

Тахов је рекао да је домаћа производња у Бугарској озбиљно погођена приливом јаја из Украјине, која су и до 30 одсто јефтинија од оних на локалном тржишту.

Украјина је у првој половини 2024. извезла више од 2.600 тона јаја у Бугарску, пет пута више него у првих шест месеци прошле године, показују званични подаци.

То "ствара озбиљан притисак на цене на домаћем тржишту" и изазвало је талас банкрота међу бугарским живинарским фармама, приметио је Тахов.

"Чврсто подржавамо народ Украјине, али то ни на који начин не би требало да доведе до банкрота и да наруши права наших пољопривредника", нагласио је министар.

Тахов је рекао да је земља чланица ЕУ спремна да размотри "заштитне мере" за ограничавање трговине са Украјином, ако се забринутост Бугарске не реши.

Раније ове године, Европски парламент је продужио суспензију свих царина и квота на увоз украјинских пољопривредних производа у ЕУ до јуна 2025.

Шема слободне трговине укључује "кочницу у случају нужде" за живину, јаја и шећер, што значи да би тарифе могле бити поново наметнуте ако приливи премаше просечне нивое из 2022. и 2023. године.

ЕУ је 2022. суспендовала царине и квоте за украјинске пољопривредне производе како би омогућила испоруку житарица и других пољопривредних производа из Украјине на глобална тржишта.

Међутим, огроман прилив јефтиног увоза пољопривредних производа преплавио је земље источне Европе. Увоз житарица из Украјине био је у средишту протеста пољопривредника који су захватили ЕУ раније ове године.

image