Свет

Постигнута привремена сагласност: ЕУ ограничава увоз украјинских производа

Фармери већ дуже време протестују јер им цене обарају јефтини украјински производи
Постигнута привремена сагласност: ЕУ ограничава увоз украјинских производа© Photo by Hao Qunying/VCG via Getty Images

Европска унија привремено се усагласила око ограничења на увоз украјинских пољопривредних производа, након што су договор постигли посланици у Европском парламенту и Белгија, која на шест месеци председава ЕУ, јавља Ројтерс, позивајући се на једног евопског дипломату.

Ова одлука захтеваће и званично одобрење других чланица ЕУ и Европског парламента.

Агенција подсећа да су доносиоци одлука у ЕУ недељама дебатовали око поменутих ограничења бесцаринског приступа за украјинске производе.

За то време су фармери протестовали због јефтиног увоза, а неки пољопривредници у Пољској блокирали су границу са Украјином и демонстративно просипали украјинско жито преко железничких шина.

Европска комисија је у јануару предложила продужење бесцаринског приступа до јуна 2025. године, али уз могућност да за живину, јаја и шећер примени тарифе, уколико њихов увоз премаши ниво просека из 2022. и 2023. године.

Ројтерс наводи да су од тада на листу додавани овас, кукуруз, крупа и мед, а тарифни просек биће израчунат на основу друге половине 2021. године.

Те године, пре него што је почео рат у Украјини, увоз из те земље био је далеко мањи, јер су примењиване царине на украјинску робу, напомиње Ројтерс.

image
VV inauguration
banner