Свет

Си-Ен-Ен: САД приводе крају припреме за слање "патриота" Украјини

Вашингтон озбиљно разматра слање софиситицираних противаздушних система "патриот" Украјини
Си-Ен-Ен: САД приводе крају припреме за слање "патриота" Украјиниwww.globallookpress.com © Michal Fludra

Администрација председника САД Џозефа Бајдена приводи крају припреме за слање противваздушних система "патриот" Украјини, што би могло да буде објављено већ ове недеље, преноси Си-Ен-Ен.

План Пентагона да пошаље ове системе и даље чека на одобрење министра одбране САД Лојда Остина, пре него што га председник Бајден буде потписао. Како сазнаје Си-Ен-Ен, три америчка званичника су потврдила да ће ова испорука добити одобрење.

Украјина већ неко време јавно позива западне земље, укључујући и САД, да им пошаљу софистициране противваздушне системе који би могли да помогну у пресретању и обарању балистичких и крстарећих ракета.

Уколико САД пошаљу "патриот" системе, то ће бити најнапредније западно наоружање послато Кијеву од почетка специјалне војне операције.

За сада није познато колико "патриот" система би могло бити послато у Украјину, али типична батерија укључује радар који детектује мете, компјутере, генераторе за електричну енергију, контролну станицу до осам лансера, од којих сваки држи четири спремне ракете.

Након што припреме буду окончане, очекује се да ће "патриоти" бити испоручени у наредним данима, а Украјинци ће бити обучени да их користе у бази америчке војске у Графенверу у Немачкој, рекли су званичници.

Украјина је ове системе тражила месецима, али су логистички изазови његове испоруке и употребе огромни. Упркос тим препрекама, "реалност онога што се дешава на терену" навела је администрацију да донесе одлуку, рекао је неименовани високи званичник за Си-Ен-Ен.

За разлику од мањих ПВО система, за управљање "патриотима" неопходне су десетине војника, док обука за руковање овим системима траје више месеци.

Систем "патриот" сматра се једним од најнапреднијих система дугог домета за одбрану ваздушног простора од надолазећих балистичких и крстарећих пројектила. Због своје способности великог домета и велике висине, потенцијално може да обори руске ракете и авионе далеко од предвиђених циљева унутар Украјине, наводи Си-Ен-Ен.

Више од десет америчких савезника, укључујући Немачку, Јапан, Израел, Саудијску Арабију и Пољску користи овај систем.

Прошлог месеца амерички државни секретар Антони Блинкен рекао је за Си-Ен-Ен да су САД "веома фокусиране" на обезбеђивање система противваздушне одбране за Украјину.

image