Русија

Пољаци (поново) променили став, ипак хоће немачке "патриоте"

Пољски министар одбране најавио да ће његова држава прихватити понуду Берлина да размести своје противваздушне системе на њеној територији
Пољаци (поново) променили став, ипак хоће немачке "патриоте"www.globallookpress.com © Dominika Zarzycka

Пољски министар одбране Мариуш Блашчак најавио је да ће његова земља прихватити предлог Немачке да се у Пољској постави противваздушни ракетни систем "патриот".

Немачка је Пољској понудила ове системе након што је средином новембра једна залутала ракета пала на територију Пољске близу границе са Украјином и усмртила двоје људи, подсећа се у извештају АП.

Пољска и НАТО су се сагласили да је на територију те државе пала украјинска ракета која је промашила циљ током дејствовања украјинске ПВО против руског ракетног удара 15. новембра.

Пољски министар одбране у први мах је немачку понуду дочекао са "задовољством", међутим лидер пољске владајуће странке Право и правда Јарослав Качински касније је рекао да би систем Патриот требало да буде постављен у Украјини, што су и Блашчак, али и други пољски званичници прихватили.

Блашчак је написао на Твитеру да му је жао што Немачка није желела да постави систем Патриот у Украјину.

"Био сам разочаран. Постављање патриота у западној Украјини повећало би безбедност Пољака и Украјинаца", написао је пољски министар одбране.

Ипак, он је потврдио да две стране настављају "договоре о постављању ПВО система у Пољској" и њиховим повезивањем са пољским командним системом.

Немачки званичници рекли су да "патриот" системи чине део интегрисаног система противваздушне одбране НАТО-а, те да због тога могу бити коришћени само у државама чланицама тог савеза.

Одлука пољске владе да одбије противваздушне системе наишла је на критике опозиционих партија у тој држави, који су оптужили владајућу партију да не схвата озбиљно безбедносне претње.

image