Свет

Пентагон жели да се Кијеву пошаље муниција са белим фосфором, Бела кућа одбија

Пентагон је препоручио да се муниција са белим фосфором обезбеди Украјини као део неколико пакета помоћи
Пентагон жели да се Кијеву пошаље муниција са белим фосфором, Бела кућа одбија© Tanjug/AP Photo/Ted Shaffrey

Високи званичници Пентагона препоручили су да САД обезбеде Украјини муницију са белим фосфором за употребу на фронту, али је Бела кућа неколико пута одбацила ту идеју, пише Ен-Би-Си њуз, позивајући се на тројицу америчких званичника.

Бели фосфор је запаљива супстанца која моментално букне при изложености кисеонику. Гори на веома високој температури и тешко се гаси. Супстанца се лепи за све површине – посебно одећу или кожу – и може да изазове смртоносне опекотине. Хемикалије у гасовитом стању, које често миришу на бели лук, такође могу да нашкоде плућима и очима.

Током сукоба 20. века, укључујући Други светски рат и Вијетнам, САД су користиле бели фосфор против непријатељских трупа. САД сада користе бели фосфор у артиљеријским гранатама за производњу белог дима, прикривање кретања трупа и за осветљавања бојног поља.

Препорука Пентагона је била да се Украјини дају артиљеријске гранате са белим фосфором за производњу дима, а не за употребу против непријатељских трупа.

Муниција са белим фосфором није нелегална, а бели фосфор није класификован као хемијско оружје према Конвенцији о хемијском оружју. Али, међународно право захтева од војске која га користи да прави разлику између војних локација и подручја у којима могу бити концентрисани цивили.

Пентагон је препоручио да се муниција са белим фосфором обезбеди Украјини као део неколико пакета помоћи, укључујући и недавни. Ако се на крају одобри, у декларацији неће писати да је реч о овој хемикалији, рекли су званичници, као што је то учињено са претходним оружјем и муницијом које су САД послале Украјини, које нису јавно објављене.

Пентагон и Савет за националну безбедност Беле куће нису одговорили на захтеве за коментар.

Ен-Би-Си њуз наводи и да је документована употреба те хемикалије од стране израелске војске у препуном Појасу Газе током израелског рата са Хамасом. Додаје се да је употреба артиљеријских граната у цивилним подручјима кршење међународног права. 

Како убија "бела смрт"

Фосфорна муниција је запаљива муниција и забрањена је додатним протоколима Женевске конвенције о заштити жртава рата из 1949. и Конвенције УН о одређеним конвенционалним оружјима из 1980. године.

Према извештају ХРВ, бели фосфор се користи као димна завеса или оружје. Такви пројектили могу нанети штету цивилима због тешких опекотина које изазива супстанца, као и да изазову "друге многобројне трајне ефекте".

Бели фосфор је добио надимак "бела смрт" због својих термичких својстава. Након испаљивања муниција са белим фосфором спаљује све живо на великој површини. Део самозапаљивих материја које сагоревају када реагују са кисеоником достижу температуру од 900 до 1200 степени.

Бели фосфор може да се дода у авионске ракете, артиљеријску и минобацачку муницију, па чак и у обичне ручне гранате. Током примене муниција са фосфором најчешће експлодира на одређеној висини како би покрила што већу површину. Бојеве главе се такође могу допунити мешавинама разних запаљивих супстанци попут угља или смоле због већег запаљивог ефекта и веће штете. 

image