Свет

Форин офис: Нема нуклеарне ескалације, то је само осиромашени уранијум

Министарство спољних послова Велике Британије нагласило је да слање муниције са осиромашеним уранијумом Украјини не угрожава Русију
Форин офис: Нема нуклеарне ескалације, то је само осиромашени уранијумGetty © Leon Neal / Staff

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли рекао је да слање муниције са осиромашеним уранијумом није нуклеарна ескалација, преноси "Скај њуз".

"Нема нуклеарне ескалације. Једина земља на свету која говори о нуклеарним проблемима је Русија. Нема претње за Русију, реч је само о помоћи Украјини да се одбрани", рекао је Клеверли.

Раније је и британско министарство одбране покушало да се оправда за евентуалну испоруку Украјини муниције која садржи осиромашени уранијум, наводећи да је у питању стандардна компонента муниције и нема никакве везе са нуклеарним оружјем или потенцијалом.

У уторак је британска министарка за питања одбране Анабел Голди изјавила је да ће Лондон поред борбених тенкова "челенџер 2", Украјини да пошаље и муницију, укључујући противоклопне гранате које садрже осиромашени уранијум.

Руски председник Владимир Путин је, говорећи о овој иницијативи, рекао да ће Русија бити принуђена да реагује ако колективни Запад почне да користи оружје са нуклеарном компонентом и да је Запад дефинитвно "одлучио да се бори против Русије до последњег Украјинца не речима већ делом".

Прва употреба осиромашеног уранијума почела је у нацистичкој Немачкој у ​​тенковској муницији због недостатка гушћег волфрама, а седамдесетих година прошлог века, за борбу против нових совјетских тенкова, развој таквих граната покренуле су САД. Данас овакву муницију користе амерички тенкови "абрамс", могу да их користе и немачки "леопарди 2" и британски "челенџери 2".

Америка је користила гранате са осиромашеним уранијумом у операцији Пустињска олуја, током бомбардовања Југославије1999. Године и током инвазије у Ираку 2003. Године.

Истраживач на Школе рудника у Колораду у САД Суад Ал-Азави, приметила је да је бели фосфор и осиромашени уранијум који су користиле САД у Ираку проузроковао шестоструко повећање броја пацијената оболелих од рака на овим просторима.

Како је за "РИА Новости" рекао бивши заменик начелника Министарства за ванредне ситуације Русије Јуриј Бражников, који је 1999. године био члан управне групе међународне коалиције "Фокус" ​​која је пружала хуманитарну помоћ становништву Југославије – експлозивна снага гама зрачења чинила је од 530 до 560 микроренгена кроз сат, што је 45 пута јаче од природног радијацијоног зрачења у том подручју.

Према речима Бражникова, употреба муниције са осиромашеним уранијумом могла би да доведе до брзе еколошке катастрофе у Украјини, посебно имајући у виду да су многе њене области већ биле изложене радијацији након несреће у Чернобиљу.

image