Свет

Кад Лајенова плаћа стручњаке: Професору историје 150.000 евра за извештај о пољопривреди

Урсула Фон дер Лајен је професора средњовековне историје Петера Штрошнајдера ангажовала у тренутку када су пољопривредници протестовали широм Европе против прописа за борбу против климатских промена
Кад Лајенова плаћа стручњаке: Професору историје 150.000 евра за извештај о пољопривредиwww.globallookpress.com © Soeren Stache

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен издвојила је скоро 150.000 евра, тачније скоро 1.000 евра дневно, како би платила професору средњовековне историје Петеру Штрошнајдеру да изради извештај о пољопривреди, преноси "Политико", позивајући се на документ у који је имао увид.

Фон дер Лајенова је доделила плату за 64 одсто већу од максималне стопе предвиђене за саветнике Европске комисије, како би платила Штрошнајдеру да сачини овај извештај о пољопривреди.

Документ показује да његова дневница од 973,79 евра за подношење извештаја "Стратешки дијалог о будућности пољопривреде ЕУ" премашује максималну дневницу од 594,22 евра, колико је уобичајено за специјалне саветнике Комисије.

Према речима једног стручњака који је писао извештај за Европски парламент о специјалним саветницима, 149.963 евра, колико је издвојено да се плати Штрошнајдеру за 154 дана, представља "бацање јавног новца".

"Сматрам да је 150.000 евра једноставно (нереално) много и, вероватно, није неопходно", рекао је професор на Универзитету Васа у Финској Кристоф Демке.

Према каријерној служби ЕУ, дневница коју је Штрошнајдер добио одговара оној коју добија генерални директор у Комисији.

Међутим, захваљујући изузецима од смерница за плате у Европској комисији, није противно правилима да се специјални саветници плате у складу са највишом стопом предвиђеном за званичнике ЕУ.

С друге стране није неуобичајено ни да Комисија сарађује са специјалним саветницима, који нису плаћени, као што је бивши италијански премијер Марио Драги који није плаћен за то што га је Фон дер Лајенова ангажовала да напише извештај о конкурентности Европе.

 Урсула Фон дер Лајен је Штрошнајдера ангажовала у тренутку када су пољопривредници протестовали широм Европе против прописа за борбу против климатских промена.

"Штрошнајдер је ангажован како би 'водио дијалог који доприноси јачању разумевања тренутних и очекиваних изазова за храну и пољопривреду ЕУ', као и како би 'изградио нови приступ заснован на консензусу за проналажење решења која укључују пољопривреднике и друге кључне заинтересоване стране из целог пољопривредно-прехрамбеног ланца ЕУ' и 'неговао заједничку визију за будућност хране и пољопривреде у Европи'", рекао је портпарол Комисије Балаж Ујвари.

На питање да ли је Штрошнајдер сам написао извештај, Ујвари је одговорио да је он имао могућност да предложи језик који ће се користити и да му је "ограничен број особља" помогао у писању.

Ујвари је, на питање "Политика" зашто је Комисија ангажовала професора који је стручњак за средњевековну историју, рекао да није реч о специјализованом академском знању професора, већ о његовој личности и способности "да се као арбитар од поверења креће у сложеним преговарачким процесима".

image