Свет

Јача бунт пољопривредника: Тракторима блокирају путеве у Пољској и Чешкој

Пољопривредници инсистирају да владе и Европска комисија откупе и извезу вишак житарица и забране бесцарински увоз житарица, меса, јаја и других производа из Украјине. Пољски пољопривредници су најавили 580 блокада широм Пољске у којима би требало да учествује око 70.000 људи
Јача бунт пољопривредника: Тракторима блокирају путеве у Пољској и Чешкој© AP Photo/Ebrahim Noroozi

Десетине хиљада пољопривредника изашле су јутрос на ауто-путеве, прилазе великим градовима и границе Пољске и Чешке тражећи реформу Зеленог договора Европске уније о климатским циљевима.

Пољопривредници инсистирају да владе и Европска комисија откупе и извезу вишак житарица и забране бесцарински увоз житарица, меса, јаја и других производа из Украјине.

"Блокирамо путеве, регионалне метрополе, демонстрације су испред седишта регионалних власти као и блокаде мостова", рекао је Адријан Вавриња портпарол синдиката Солидарност индивидуалних пољопривредника за пољске медије.

Данас када се пољски пољопривредници укључују у општи европски протест најавили су 580 блокада широм Пољске у којима би требало да учествује око 70.000 људи, а полиција је апеловала на демонстранте да сами пријављују провокације и изгреде каквих је било на претходним протестима.

Ни у Пољској, ни у Чешкој протести пољопривредника нису координирани из једне централе, а данас у Пољској хиљаде трактора на путеве изводе синдикати, струковне организације и мања локална удружења на позив младих агроинфлуенсера, али и супруга пољопривредника које у малим локалним протестима пролазницима деле своје производе.

Европска комисија попустила је под притиском протеста широм Европске уније и већ је ублажила неке захтеве Зеленог договора који су највише сметали пољопривреди, а такође је уочи данашњег протеста постигла договор о заштитним механизмима у бесцаринској трговини са Украјином тако да неконтролисани увоз не дестабилизује европска тржишта.

"Мислим да су пољопривредници позитивно примили предлог који је договорио премијер Туск са председницом ЕК. Украјина жели да бесцаринска трговина остане, али то захтева регулисање. Не може то тако да на основу будућег чланства Украјине важе овакви принципи отвореног тржишта", рекао је пољски министар пољопривреде Чеслав Шекјерски.

Министар је рекао да је ноћас представио предлоге помоћи пољопривредницима, али да за неке они још нису задовољавајући. Чешки пољопривредници су на око 1.600 трактора кренули јутрос у блокаду путева и већих градова, изузев Прага, где не протестују.

"На данашњи протест гледам као на европски. Уколико се протести чешких пољопривредника наставе влада и ја немамо више никакве пакете помоћи. Све што смо имали ставили смо на сто. Влада ће ове године дати 23 милиона евра за сточарство, а наредне године са 83 милиона евра омогућиће смањење социјалних доприноса на селу", казао је данас чешком јавном радио сервису "Радиожурнал" министар пољопривреде Марек Виборни.

Министар је нагласио да је чешка влада помоћ усмерила ка малим и средњим газдинствима, којима је најпотребнија.

Најбурније протесте, најчешће у Прагу, од којих се дистанцира Агрокомора и већина осталих пољопривредника, организују агро-тајкуни уз помоћ дела синдиката којима се уз захтеве сличне захтевима у осталим земљама не свиђа још и то што је влада премијера Петра Фијале одлучила да више помаже мања и средња газдинства, а не велика, као у време бившег премијера Андреја Бабиша.

Француска тражи рампу за храну из Украјине

Француска је позвала на примену ограничења увоза украјинских пољопривредних производа, придружујући се Пољској, што би званични Кијев могло да кошта 1,2 милијарде евра мањка од трговинских прихода, пренели су јуче европски медији.

Поједине европске дипломате сматрају да би овакав потез могао да поремети преговоре о продужењу приступа Украјине тржишту ЕУ на још годину дана.

Неименоване дипломате су за бриселски портал "Политико" потврдиле да је договор о овој мери постигнут између француског председника Емануела Макрона и пољског премијера Доналда Туска прошле недеље током састанка на самиту Вајмарске групе у Берлину.

ЕУ је успоставила либерализовани трговински режим са Украјином 2022. године како би помогла економију те земље током сукоба са Русијом и блокаде црноморских комерцијалних бродских рута.

Међутим, неколико чланица ЕУ, пре свих Пољска, жалило се да увоз украјинских пољопривредних производа снижава цене пољопривредних производа и угрожава домаће пољопривреднике.

Питање украјинског увоза биће високо на дневном реду самита лидера ЕУ у Бриселу 21. марта, наводи "Политико".

image
VV inauguration
banner