Свет

Хотели, спа, цигарете: Наоми Кембел забрањено да буде представник добротворних организација

Након трогодишње истраге о финансијским активностима организације "Фешн фор рилиф", коју је основала британска манекенка, надлежнa комисија саопштила је да је само 8,5 одсто укупних расхода добротворне организације отишло у хуманитарне сврхе
Хотели, спа, цигарете:  Наоми Кембел забрањено да буде представник добротворних организација© Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Британском супермоделу Наоми Кембел забрањено је да буде повереник добротворних организација у Енглеској и Велсу пет година након што је хуманитарна организација за борбу против сиромаштва коју је основала пре скоро две деценије у четвртак оцењена као лоше вођена и са неодговарајућим финансијским управљањем.

Након трогодишње истраге о финансијским активностима организације "Фешн фор рилиф", Комисија за добротворне сврхе, која се бави регистрацијом и регулисањем рада добротворних организација у Енглеској и Велсу, саопштила је да је открила више случајева лошег управљања и да је само 8,5 одсто укупних расхода добротворне организације отишло је на добротворне грантове у шестогодишњем периоду од 2016, преноси АП.

На пример, хиљаде фунти вредна добротворна средства искоришћена су за плаћање луксузног хотела у Кану, у Француској, за Кембелову, као и спа третмане, послугу у соби, па чак и цигарете. Регулатор је тражио објашњења од повереника организације, али им, како су навели, нису достављени докази за објашњење да трошкове хотела обично покрива донатор добротворне организације, па стога то не коштају добротворну организацију.

Наоми Кембел (54) је рекла да је "изузетно забринута" налазима надлежног органа и да је истрага са њене стране у току.

Комисија је такође открила да је друга чланица организације Бјанка Хелмих примила око 290.000 фунти (385.000 долара) неовлашћених средстава за консултантске услуге, што је у супротности са уставом добротворне организације. Она је добила забрану од девет година да буде повереник добротворне организације, док је њена колегиница Вероника Чоу, добила четири године забране.

"Фешн фор рилиф", основан 2005. године након урагана Катрина у Њу Орлеансу, распуштен је и уклоњен из регистра добротворних организација почетком ове године.

На свом сајту, који је и даље активан, добротворна организација је објавила да је представила модне иницијативе и пројекте у Њујорку, Лондону, Кану, Москви, Мумбају и Дар ес Саламу, прикупивши више од 15 милиона долара за добротворне сврхе широм света.

Добротворна организација је основана са циљем да уједини модну индустрију у ублажавању сиромаштва и унапређењу здравља и образовања, давањем грантова другим организацијама и давањем средстава за глобалне катастрофе.

Комисија је саопштила да је враћено око 344.000 фунти (460.000 долара) и да је заштићено додатних 98.000 фунти добротворних фондова. Ова средства су искоришћена за донације двема добротворним организацијама и измирење неизмирених обавеза.

image