Свет

Нема више повластица: Норвешка укида аутоматски азил за Украјинце

Ова држава до сад је примила 85.000 Украјинаца, и велики је притисак на службе социјалне заштите
Нема више повластица: Норвешка укида аутоматски азил за Украјинце© Thierry Monasse/Getty Images

Украјинцима који долазе из шест региона које је Норвешка класификовала као "безбедне", углавном на западу земље, ова нордијска држава више неће одобравати аутоматски азил. 

Ова чланица НАТО-а примила је 85.000 Украјинаца у протекле две и по године, а иако је број долазака смањен за 40 одсто у протеклих дванаест месеци, поново је порастао последњих недеља.

"Имиграција у Норвешку мора бити контролисана и одржива, а не несразмерно већа него у сличним земљама. У будућности ће тражиоци азила из Украјине бити третирани равноправно са другим тражиоцима азила", рекла је у петак министарка правде и јавне безбедности Емили Мел.

У пракси, објаснила је Мел, то значи да Украјинцима неће аутоматски бити одобрен статус избеглице, већ ће бити подвргнути "специфичној и индивидуалној процени", а онима из региона које је Норвешка управа за имиграцију (УДИ) оценила као безбедне азил ће бити одбијен "ако не постоји индивидуална потреба за заштитом".

Људи који долазе из области које Норвешка сматра безбедним биће, како је објаснила третирани на исти начин као и тражиоци азила из других земаља.

Реч је о становницима Лавова, Волина, Закарпатја, Ивано-Франковска, Тарнопоља и Ровна, а сви се налазе у западном делу земље.

Док је око 10 одсто Украјинаца који су до сада стигли у Норвешку из ових шест региона, ново правило неће важити ретроактивно, рекла је министарка рада и социјалног укључивања Тоње Брена.

Међутим, Норвешка уводи промене у статус свих избеглица, са циљем да "осигура добру интеграцију" и ублажи притисак на своје ресурсе који се смањују.

"Норвешке општине почињу да попуњавају капацитете. Постоји притисак на социјалне службе", рекла је Брена, додајући да Украјинци који дођу у Норвешку морају да науче норвешки, да нађу посао и да се образују.

Осло намерава да настави да подржава Кијев, али мора да обезбеди подршку норвешког становништва, будући да ће се сукоб у Украјини "неограничено наставити", саопштила је влада.

Милиони Украјинаца побегли су од сукоба и потражили уточиште у земљама централне и западне Европе, фаворизујући оне са издашним социјалним бенефицијама. Неколико ових држава почело је да смањује помоћ последњих месеци, а неке иду толико далеко да запрете репатријацијом војно способних мушкараца јер је то Кијев затражио.

Прошлог месеца, Мађарска је укинула стамбене субвенције за хиљаде украјинских избеглица из западних региона, прогласивши их довољно безбедним за повратак.

image