Свет

Немачка: Мултикултурализам у школама опасан, расте вероватноћа сукоба

Ствари могу "поћи наопако" ако "мултикултурализам постане превише", каже наставник Ханс Улрих Рулке за "Билд"
Немачка: Мултикултурализам у школама опасан, расте вероватноћа сукобаGetty © iStock / Getty Images Plus

Мултикултурализам у немачким школама би ускоро могао да постане проблем, кажу стручњаци за образовање за "Билд".

Министарка образовања у савезној држави Шлезвиг-Холштајн, Карин Прин (ЦДУ), каже да "што се више деце из различитих средина окупља, већа је вероватноћа да ће сукоби постати интензивнији".

Она за немачки лист каже да се студентско тело "драматично променило", те да то "поставља велике захтеве за школе, наставнике, васпитаче и социјалне раднике".

Наставник и члан Странке слободних демократа Ханс Улрих Рулке оцењује да ствари могу "поћи наопако" ако "мултикултурализам постане превише".

"У руралним подручјима то је мањи проблем, али у градовима се већ може говорити о неуспеху", додаје он.

Рулке наводи да у Немачкој има "превише имиграције, посебно људи који не желе да раде, и то се одражава у школама", пошто се "деца добро интегрисаних и запослених родитеља лакше интегришу".

Председник Удружења за образовање и васпитање Герхард Бранд каже да "постоје школе које се суочавају са огромним изазовима због веома разноврсне групе ученика".

Дугогодишњи шеф Удружења наставника Хајнц-Петер Мајдингер сматра да "политичари коначно морају узети у обзир реалност и престану да непрестано шећере ситуацију".

Са друге стране, генерални директор Синдиката образовања и науке у Баден-Виртембергу, Матијас Шнајдер, сматра да се "не може извући закључак" да је "мултикултурализам у школама пропао". 

"Ако имамо одељења у којима има деце која су дошла из рата, онда та деца, наравно, са собом носе другачије теме од ученика из заштићених средина", рекао је Шнајдер, додавши да је Немачкој заправо потребно "више новца за социјалне раднике и школске психологе".

image
VV inauguration
banner