Свет

Више од 100.000 Американца умрло је предозирања током прошле године, око 70.000 због фентанила

Епидемија наркотика постаје један од највећих изазова за америчке власти, које не успевају да изађу на крај са синтетичким дрогама попут фентанила
Више од 100.000 Американца умрло је предозирања током прошле године, око 70.000 због фентанилаGetty © Carolyn Cole / Los Angeles Times

Више од 100.000 Американаца умрло је од предозирања током прошле године, а 70.000 њих страдало је од синтетичких дрога попут фентанила, према проценама Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

Америчка влада је уложила милијарде у програме за борбу против болести зависности, али су наркотици исувише распрострањени да би лечење дало резултата, рекли су неки стручњаци, тврдећи да би требало драстично ограничити њихову доступност, пише "Епок тајмс".

Многи амерички стручњаци оптужили су Кину да стоји иза епидемије фентанила у САД, тврдећи да се тај наркотик производи управо у тој земљи, а да у Америку стиже преко Мексика.

Комисија Представничког дома америчког Конгреса за Комунистичку партију Кине раније ове године је објавила извештај у којем се описује "умешаност Кине у сваки корак трговине фентанилом".

Кинески званичници одбацили су оптужбе да воде "рат опијатима" против САД, истичући да амерички званичници користе Кину како би оправдали сопствене неуспехе у борби против наркотика.

Саговорници "Епок тајмса" наводе да би САД требало да се фокусирају на борбу против мексичких нарко-картела, које би требало означити као "терористичке организације", као на јачање безбедности америчко-мексичке границе.

image