Свет

"Зомби дрога" стигла у Велику Британију: Бела кућа је прогласила претњом по нацију

Влада планира да класификује овај лек као лек класе Ц, што значи да ће се свако ко снабдева овом супстанцом суочити са казном до 14 година затвора, новчаном казном или оба
"Зомби дрога" стигла у Велику Британију: Бела кућа је прогласила претњом по нацијуwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Истраживачи с Краљевског колеџа у Лондону објавили су извештај у коме упозоравају да се ксилазин, средство за смирење животиња, појавило на илегалном тржишту дроге у Великој Британији.

Овај наркотик, који се често назива "зомби дрога" или "транк", продрла је на британско тржиште након што га је, због проблема који изазива у САД, Бела кућа обележила као "растућу претњу нацији".

У већини случајева, дилери мешају лек за смирење са јаким опијатима као што су хероин или фентанил са циљем да смање сопствене трошкове и повећају потражњу.

Ксилазин је први пут примећен у Британији током обдукције Карла Варбуртона, који је пронађен мртав у својој кући у Солихалу у мају 2022.

Истраживачи, предвођени академицима са Краљевског колеџа у Лондону, кажу да се опасност по здравље "сада проширила на Уједињено Краљевство".

Зависници често развијају чиреве на кожи и инфекције на месту убризгавања и претходно су рекли за Скај њуз да ова мешавина опијата и ксилазина повећава њихову зависност.

Истраживачица Керојан Коупленд нагласила је да су налази забрињавајући будући да ће, како тврди, шира популација људи која конзумира наркотике, поред корисника хероина, бити изложена штети мешавине ксилазина и опијата.

"Такође знамо да већина људи који купују хероин неће намеравати да купе ксилазин и ова комбинација повећава ризик од предозирања. Ксилазин је означен као 'растућа претња' за Сједињене Државе и ова претња јавном здрављу је све већа забринутост за УК", рекла је Коуплендова.

Др Коупленд је позвала владу да уведе "једноставне" мере за спречавање епидемије ксилазина, укључујући тест траке и обавештавање здравствених радника о знацима употребе ксилазина.

Она је такође рекла да патолози и мртвозорници треба да затраже токсиколошко тестирање на ксилазин у релевантним случајевима да би разумели стварну учесталост овог наркотика.

Упркос резултатима студије, "Мандраке" са седиштем у Манчестеру, прва градска установа за тестирање наркотика у Енглеској, саопштила је да још није открила ксилазин у узорцима од 2022. до почетка 2024.

"Свесни смо претње ксилазина и одлучни смо да заштитимо људе од претње коју представљају овај лек и друге недозвољене синтетичке дроге. Нећемо оклевати да делујемо како бисмо заштитили јавност", рекао је портпарол владе.

Он је додао да влада планира да класификује овај лек као лек класе Ц, што значи да ће се свако ко снабдева овом супстанцом суочити са казном до 14 година затвора, новчаном казном или оба.

image