Свет

Отворена биралишта у Аустрији: Да ли ће по први пут славити десничарски ФПО?

Према последњим анкетама опозициона Слободарска партија би могла да добије 26-27 процената гласова
Отворена биралишта у Аустрији: Да ли ће по први пут славити десничарски ФПО?Getty © Thomas Kronsteiner

У Аустрији се данас одржавају парламентарни избори на којима око 6,35 милиона грађана има право гласа, а прво од око 10.000 бирачких места отворено је у 06.00 сати.

Гласање за избор 183 члана Националног савета завршиће се у 17.00 сати, након чега ће Министарство унутрашњих послова објавити прве резултате гласања у општинама, окрузима и савезним државама на основу пребројаних гласова, преноси аустријски "Курир".

На данашњим изборима крајње десничарска опозициона Слободарска партија (ФПО) први пут би могла да однесе победу.

Иако анкете показују да ће изборна трка бити тесна, лидер ФПО Херберт Кикл најављује победу, пренео је Ројтерс.

Странка ФПО, фокусирана на антимигрантску политику, према анкетама је имала јасно вођство више од годину дана, помогнута разочарењем бирача због инфлације више од просека ЕУ и посустале аустријске економије.

Судећи по последњим анкетама, чије резултате преноси "Дојче веле", ФПО би могла да добије 26-27 процената гласова.

Ројтерс наводи да је конзервативна Аустријска народна партија (ОВП) канцелара Карла Нехамера успела да знатно смањи предност ФПО приказујући свог лидера као државника који је супротност често контрадикторном Киклу.

Слободарска партија победила је први пут на националном нивоу када је поразила ОВП за мање од процентног поена на јунским изборима за Европски парламент.

Кикл је обећао оштре мере како би спречио улазак миграната, укључујући враћање са граница и одбијање азила.

Канцелар Нехамер приказао је Кикла као екстремисту, наводећи да је отворен за коалицију са ФПО, али да његова партија неће ући у владу у којој је Кикл.

Нехамер би могао да искористи своје успешно управљање санирањем последица великих поплава које су овог месеца погодиле Аустрију, наводи Ројтерс.

Агенција додаје да ко год да победи на данашњим изборима, неће имати апсолутну већину и биће му потребан коалициони партнер како би формирао стабилну владу.

image