Свет

Борба за неутралност Аустрије: Посланици ФПО напустили парламент због говора Зеленског (ВИДЕО)

ФПО је раније критиковала позив Зеленском да се обрати парламенту, рекавши да је то "напад на аустријску неутралност"
Борба за неутралност Аустрије: Посланици ФПО напустили парламент због говора Зеленског (ВИДЕО)© Tanjug/Stefan Rousseau/pool photo via AP

Посланици аустријске Слободарске партије Аустрије (ФПО) напустили су данас парламент током говора украјинског председника Владимира Зеленског, у знак протеста јер се тиме крши аустријска неутралност, пренео је Ројтерс.

Зеленски се посланицима доњег дома парламента обратио путем видео линка, захваљујући им за хуманитарну помоћ и помоћ око пројеката као што је чишћење мина.

ФПО је раније критиковала позив Зеленском да се обрати парламенту, рекавши да је то "напад на аустријску неутралност".

Аустрија је била једна од последњих земаља ЕУ, осим Мађарске и Бугарске, која је дозволила украјинском председнику да се обрати посланицима, пренео је "Еурактив".

Ипак, ова објава није наишла на добродошлицу код свих.

"У сваком случају, нећемо на све то још и доприносити нападу на аустријску неутралност", упозорио је раније лидер ФПО Херберг Кикл.

ФПО се и пре годину дана противила иницијативи да се Зеленски обрати парламенту.

"Као неутрална земља, Аустрија даје реч председнику земље која је у рату. Онда бисте тако могли да кажете да шири украјинску, НАТО или америчку пропаганду овде", додао је Кикл.

Због неутралног става према конфликту, Аустрија није слала оружје Украјини, али је послала милионе евра за хуманитарну помоћ, па је тако од 25. јануара до 20. новембра 2022. године Беч послао Кијеву помоћ од 570 милиона евра, показују подаци Института за светску економију Кил.

image
VV inauguration
banner