Свет

Догорело до ноктију: Њујорк уводи антибеби грануле за пацове

Покретачи иницијативе се надају да ће тако ублажити дуготрајни проблем овог града с глодарима, без употребе отрова
Догорело до ноктију: Њујорк уводи антибеби грануле за пацовеGetty © John Downer

Њујорк је одобрио пробни програм за смањење градске популације пацова без употребе отрова, а који подразумева стратешко размештање гранула са средством за контрацепцију у различитим деловима града. 

Заговорници овог приступа тврде да ће хумано смањити број пацова без угрожавања других животиња или животне средине. Ако све буде ишло по плану, пацови ће појести грануле, постати стерилисани и неће се више размножавати.

Иницијатива је названа "Флаков закон" по истоименој сови која је прошле године побегла из градског зоолошког врта и која је касније пронађена мртва, са отровом за пацове у свом систему, преносе локални медији.

"Не можемо отровом и убијањем решити овај проблем", рекао је члан Градског већа Шон Абреу у априлу када је први пут представљао предлог закона.

Током 12-месечног пилот програма, инспектори ће на месечном нивоу проверавати колико је гранула потрошено у различитим насељима, наводи се у одредбама закона.

"Сенестек", компанија која производи производ на бази биљака под називом "Контрапест", тврди да свака доза спречава размножавање пацова током 45 дана, смањујући популацију на хуман начин без угрожавања других животиња или животне средине.

Њујорк је познат по проблему са пацовима. Процењује се да три милиона глодара живи у том граду, према фирми за контролу штеточина ММПЦ, која је своју процену засновала на студији Џонатана Ауербаха из 2014.

Организација за промовисање етичког опхођења према животињама ПЕТА поздравила је овај "иновативни приступ" проблему, хвалећи град што је изабрао "средства за контрацепцију над окрутним, смртоносним методама као што су отров и гушење".

image