Свет

Лоши услови становања као дијагноза: Децу у Британији гризу пацови, кашљу због буђавих зидова

У школама кажу да је све више болесне деце због лоших услова становања, односно да су услови смештаја главни фактор за појаву здравствених тегоба
Лоши услови становања као дијагноза: Децу у Британији гризу пацови, кашљу због буђавих зидова© Christopher Furlong

Неку децу која живе у тешким стамбеним условима у Великој Британији буди кашаљ изазван влагом, другу мирис канализације која цури низ зидове у собама у којима спавају. Једног дечака су пробудили пацови на грудима. Он је само једно од око 3.800 деце која живе у привременом смештају у Луишаму.

На државном нивоу, 142.000 деце бескућника живи у местима попут неусловних хотела, преуређених канцеларија и прљавих хостела, што је рекорд свих времена, након што су цене кирије драстично порасле широм земље.

"Гардијан" пише да су школе сагледале размере овог проблема из прве руке. Најновије истраживање Националне образовне уније показало је да је 59 одсто наставника у Енглеској и Велсу приметило да су њихови ученици често болесни заправо због сиромаштва, односно да су услови смештаја главни фактор за појаву здравствених тегоба.

Отприлике једно од петоро деце у локалној школи у овом насељу живи у привременом смештају, а слична ситуација је широм општине.

Школа се налази у Крофтон Парку, где мали мост дели куће од више милиона фунти и имања. Нека деца долазе из имућних домова, док друге премештају општинске власти или их немарни власници приморавају да живе у беди. 

"Нека деца не могу да се окупају или оперу одећу. То утиче на самопоштовање наших ученика. Многи од њих су забринути да ће њихови пријатељи знати како живе. То драстично нарушава њихово физичко и ментално здравље", рекла је Наоми Лотијан, службеница за подршку породици у школи.

Она је на првој линији стамбене кризе која погађа најсиромашније ученике. Они који живе у домовима са влагом и у којима се осети буђ долазе у локалне школе са кашљем и инфекцијама грудног коша, друге гризу мишеви и пацови у домовима пуним штеточина.

Када су новинари "Гардијана" посетили школу у марту, Лотијан се бавила потребама бројних ученика под њеним надзором, укључујући један случај који је дуго трајао.

Два дечака у школи живела су у привременом смештају пуном буђи и пацова дуже од годину дана са својом мајком. Нису имали ни струје ни топле воде месецима након што су пацови прогризли жице и оштетили котао. Њихову мајку су два пута угризли пацови, а њен трогодишњи син је имао поновљене инфекције грудног коша због буђи. Њен старији син није ишао у школу две недеље након што су га пробудили пацови на грудима.

"Гардијан" пише да су током посете њихови новинари приметили да је измет пацова на поду и софи, као и велике рупе на поду и зидовима по којима су лутали глодари. 

Агенција за изнајмљивање која управља имовином у име приватног станодавца игнорисала је притужбе на пацове и буђ. 

Привремени смештај за многе породице више није привремен. Подаци до којих је "Гардијан" дошао у оквиру захтева за слободу информација показују да је у Луишаму 297 домаћинстава било у привременом смештају дуже од пет година до краја 2023. У оближњем Ламбету 1.006 домаћинстава провело је више од пет година у таквим смештајима, а 311 дуже од 10 година.

У основној школи Катфорду, већина ученика живи у социјалним становима. Неки су месецима без грејања, други живе у просторијама затрпаним влагом и канализацијом која цури. Једна седмогодишња девојчица живи у једној соби са својом мајком. Каже да се ћерка често буди ноћу због мириса канализације.

Лиза Вилијамс, директорка школе, рекла је да су неки од њених ученика развили хроничну астму због влаге и буђи, а да су друге угризли мишеви или стенице.

"То је ужасно", рекла је Наоми Лотијан.

"Гардијан" је разговарао са бројним родитељима у школи који су поделили сличне приче. Једна мама, која има двоје деце која похађају школу, живи у стану са једним прозором, у којем су због буђи никле печурке на вратима!

За многу децу једина опција је да остану у страшним условима.

"Имам много породица које имају исте проблеме. Или покушавају да добију приватни смештај, који не могу да приуште, или остају ту где јесу. Буквално немају где да оду", рекла је Лотијан.

image
VV inauguration
banner