Свет

Британија враћа Чагос Маурицијусу

Разрешен је спор који траје дуже од пола века
Британија враћа Чагос Маурицијусу© Pictures From History/Universal Images Group via Getty Images

Велика Британија је пристала да се одрекне суверенитета над групом острва Чагос у Индијском океану и преда их Маурицијусу у замену за то да британско-америчка војна база која се налази на Дијего Гарсији, тамо и остане.

Велика Британија је протерала становнике архипелага Чагос 1960-их и 1970-их, у ономе што је описано као злочин против човечности. Земља је задржала овај посед и назвала га Британска територија Индијског океана, или БИОТ и након што је Маурицијус стекао независност 1968. године.

Споразум ће, наиме, дати Великој Британији почетни 99-годишњи закуп над Дијегом Гарсијом у замену за прихватање суверенитета Маурицијуса над Чагосом.

Договор је, иначе, постигнут након 50 година спора око удаљеног, али стратешки важног архипелага од 58 острва, која се налазе отприлике на пола пута између источне Африке и Индонезије.

Као део пакета финансијске подршке, Британија ће вршити индексиране годишње уплате Маурицијусу за базу Дијего Гарсија, коју је првобитно дала у закуп САД 1966. на 50 година – а тај уговор је продужен до 2036. База Дијего Гарсија, која је била лансирна платформа за авионе дугог домета у америчким кампањама у Ираку и Авганистану, сматра се стратешки важном имовином и за Лондон и за Вашингтон.

Договор ће бити предмет споразума, за који су представници Велике Британије и Маурицијуса рекли да ће брзо бити финализиран.

image