Свет

Петнаестогодишњи рекорд: Број случајева ХИВ-а у Британији скочио за 51 одсто

Изненадни пораст случајева ХИВ-а изгледа да је осудио на пропаст циљ здравствених агенција да постигну нулту трансмисију ХИВ-а у Великој Британији до 2030.
Петнаестогодишњи рекорд: Број случајева ХИВ-а у Британији скочио за 51 одстоGetty © Jadwiga Figula

Здравствени званичници у Уједињеном Краљевству саопштили су да су случајеви ХИВ-а у Великој Британији скочили за 51 одсто прошле године на 15-годишњи максимум.

Мантра воук идеологије "диверзитет је наша снага" у конкретном случају Велике Британије обила им се о главу будући да су, како се наводи у извештају британске Агенције за јавно здравље (УКХСА), од око 6.000 случајева ХИВ-а пријављених 2023, више од половине (53 одсто) заражених мигранти који су болест "донели" са собом у УК.

Од тих 53 одсто, чак 75 процената заражених су афричког порекла.

Мигранти такође шире болест међу собом по доласку - чак 253 случаја болести регистрована су међу људима који живе у Енглеској мање од две године.

"Пораст тестирања на ХИВ заједно са већом и трајном позитивношћу код црних афричких хетеросексуалаца може указивати на континуирану трансмисију. Међутим, на овај број може утицати и промена образаца миграције са недавним порастом броја људи са дијагнозом ХИВ-а у иностранству који стижу у Енглеску", саопштено је из УКХСА.

Изненадни пораст случајева ХИВ-а изгледа да је осудио на пропаст циљ здравствених агенција да постигну нулту трансмисију ХИВ-а у Великој Британији до 2030. године.

Африка је највеће светско жариште ХИВ-а: две трећине светске популације са дијагнозом ХИВ-а живи на овом континенту. У међувремену, 23 одсто радних и виза за студирање које је Велика Британија издала прошле године дато је Африканцима.

Поред тога што повећава опасност од болести, пораст ХИВ-позитивне популације у Великој Британији такође представља финансијско оптерећење у земљи са социјализованом медицинском шемом која је већ под притиском. Доживотни трошкови лечења ХИВ пацијента у Великој Британији су процењени на између 73.000 и 404.000 фунти.

image