Србија и Балкан

Дан борбе против ХИВ-а: Расте број заражених, 12 пута више мушкараца, трећина и не зна

Скоро половина новооткривених особа инфицираних ХИВ-ом је са територије Београда (41 одсто), из Војводине (31 одсто), а 28 одсто из осталих округа централне Србије
Дан борбе против ХИВ-а: Расте број заражених, 12 пута више мушкараца, трећина и не зна© Getty Images for Housing Works

У Србији се у последњих 10 година региструје тренд пораста броја особа заражених ХИВ-ом, а према годишњем извештају о заразним болестима, у 2022. години откривено је 164 новозаражених, показују подаци "Батута".

Поводом Светског дана борбе против ХИВ/АИДС који се обележава 1. децембра, удружења која пружају подршку особама који живе са ХИВ-ом и члановима њихових породица, годинама понављају оно што им је потребно да се чује - да ХИВ и АИДС нису исто.

"ХИВ, хумани имунодефицијентни вирус, или вирус хумане имунодефицијенције, је вирус који напада ЦД4 протеин на површини лимфоцита, који су задужени за одбрану организма. Долази до слабљења имунитета организма и могућности за развитак болести СИДА тј. АИДС, односно Синдрома стеченог имунолошког дефицита", наводи се у дефиницијама болести која деценијама уназад доноси велику стигму.

Пре свега јер се ХИВ инфекција преноси на три начина: незаштићеним сексуалним односом (без кондома), разменом игала за интравенску употребу дрога и вертикалном трансмисијом са мајке на дете. 

Инфекција се не преноси руковањем, грљењем, љубљењем; дељењем прибора за јело, посуда и постељине; пљувањем, кијањем и кашљањем; преко инсеката или животиња; коришћењем заједничког тоалета, базена или сауне.

Подаци Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" за 2022. откривају да је скоро половина новозаражених ХИВ-ом са територије Београда (41 одсто), из Војводине (31 одсто), а 28 одсто из осталих округа централне Србије.

Међу новодијагностикованим случајевима, највише је особа узраста 20–39 година.

"Од 2002. до краја 2022. регистровано је осам и по пута више особа мушког пола него женског (2.666 мушкараца према 312 жена), при чему је међу новодијагностикованим ХИВ позитивним особама у 2022. однос полова био 12:1 (мушкарци наспрам жена)", додаје се у истраживању.

Када је трансмисија вируса у питању, као и ранијих година, доминирају мушкарци, који су као ризик пријавили незаштићен сексуални контакт са другим мушкарцима (99 особа, тј. 60 одсто), а следи незаштићени хетеросексуални контакт (26 особа, тј. 16 одсто).

"Крајем 2022. у Србији смо имали 3.253 дијагностикованих особа, али процена је да 3.800 живи са HIV-ом, тако да од 550 до максимално 1.200 особа није ни знало да је инфицирано вирусом", додаје се и подвлачи да је од епидемије короне до краја прошле године од AIDS-а умрло 1.206 особа, док је 146 особa инфицираних HIV-ом умрло од болести, или стања која нису повезана са тим обољењем.

Иначе, од 1984. до краја 2022. код нас је укупно регистровано 4.605 особа инфицираних ХИВ-ом, од којих је 2.177 оболело од АИДС-а (47 одсто свих регистрованих инфицираних особа).

Особе с ХИВ инфекцијом живе дуже, квалитетније и здравије него пре, уколико се болест открије на време и пацијент редовно узима терапију, захваљујући бројним иновацијама у лечењу.

Градски завод за јавно здравље Београд: Тестирајте се!

Из Градског завода за јавно здравље Београд, упозоравају да када није могуће спречити ризично понашање, онда је од изузетног значаја што пре проверити ХИВ статус.

Тестирање у Београду се обавља у Булевару деспота Стефана 54а, четврти спрат, у периоду од 8 до 18 часова.

image