Свет

Демократија на румунски начин: Проруској политичарки забрањено да се кандидује за председника

Диана Јовановић Шошока проглашена је претњом за чланство земље у евроатлантским структурама
Демократија на румунски начин: Проруској политичарки забрањено да се кандидује за председникаwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Уставни суд Румуније забранио је проруски и анти-ЕУ орјентисаној представници крајње деснице Диани Јовановић Шошоки, да се кандидује на председничким изборима следећег месеца, пресудивши да, како преноси Радио слободна Европа, јавне изјаве и понашање ове политичарке "систематски" крше уставни темељ земље и њено чланство у евроатлантским структурама.

Јовановић Шошока, иначе српског порекла, раније ове године освојила је место у Европском парламенту и гласна је заговорница ближих односа са Москвом, а у Букурешту се састајала са руским амбасадором. Шошока је била и оштра критичарка вакцинације током пандемије ковида.

Она је раније поручивала како Европа мора да разуме да без Руске Федерације није цела, а да ће прихватајући "ову и овакву Украјину у своје редове пропасти до краја". Због залагања за преговоре са Москвом, критичари су је, како је рекла, назвали "Путиновцем".

"До сукоба у Украјини, Румунија је била колонија Брисела и Вашингтона. Сада је постала кијевска колонија, тачније америчко-кијевска јер је Румунији додељена улога да служи кијевској клики олигарха и америчким интересима у овом делу света", рекла је Шошока у разговору за РТ Балкан.

Политичарка, иначе лидер СОС партије у Румунији, била је и противница срамне антисрпске резолуције о наводном геноциду у Сребреници.

"Оставите Србију на миру! Нека српски народ сам гради своју судбину и престаните да тако олако окривљујете друге", навела је Шошока у писму УН у којем је поручила земљама које подржавају резолуцију да се прво добро загледају у сопствено двориште.

Пресуда против Јовановић Шошоке је критикована, а они који јој се противе кажу да је одлука суда, који је подељен по страначким линијама, политички мотивисана и да има за циљ да олакша пут председничком кандидату владајуће Социјалдемократске странке, садашњем премијеру Марселу Чолакуу.

image