Србија и Балкан

Румунска сенаторка писала УН: Оставите Србију на миру!

Наметањем резолуције о Сребреници Србија је нападнута на најперверзнији начин, након што јој је Косово одузето силом, истакла је Диана Јовановић Шошока
Румунска сенаторка писала УН: Оставите Србију на миру!Getty © Photo by Adam Guz/Getty Images Poland/Getty Images

Румунска сенаторка и председница СОС партије Диана Јовановић Шошока упутила је отворено писмо УН поводом предлога о обележавању такозваног геноцида у Сребреници, за који се, како каже, окривљује невини српски народ 29 година након оружаног сукоба који су изазвали НАТО и САД, те поручила да оставе Србију на миру и да престану да провоцирају Балкан.

"Оставите Србију на миру! Нека српски народ сам гради своју судбину и престаните да тако олако окривљујете друге", навела је Шошока у писму УН достављеном Танјугу, а у којем је поручила земљама које подржавају резолуцију да се прво добро загледају у сопствено двориште.

Такође, поручила је да Румуни неће стајати по страни и да неће оставити српску браћу у настојањима појединих земаља да поткопају суверенитет Србије и осталих земаља.

"Саветујемо вам да не провоцирате Балкан! Сад је доста! Готово је! Доста! Поштујте нас! Ми смо суверене и независне државе, и јасно и гласно вам кажемо: Овде је црвена линија!", истакла је сенаторка.

Покушај неких држава да 23. маја изгласају резолуцију, како истиче, представља неоправдан, неправедан и неизрецив атак на историју и суверенитет Србије, као и покушај прљаве уцене Београда како би се Србија потчинила и издала своју нацију и државни суверенитет.

"Иронија је да резолуцију, уз Руанду, спонзорише Немачка која је заборавила на геноцид и Холокауст који је изазвала у Другом светском рату и сада се ставља у позицију универзалног тужиоца", навела је Шошока уз оцену да је Србија сада нападнута на најперверзнији начин, након што јој је Косово одузето силом.

"Резолуцијом не угрожавате само Србију и мир у региону већ и друге земље које увек могу бити лажно оптужене када Колективни запад жели да им се освети или да их баци на колена", навела је и нагласила да ће, ако резолуција буде усвојена, а саветује им да се не усуде на тај корак, само појачати сукоб.

Оцењује да таква намера, после 29 година не представља ништа осим трговине утицајем, кршење међународних уговора и подривање међународног правног поретка који УН треба да штите тако да га не униште.

Диана Јовановић Шошока наводи да је циљ оних који желе Србију да оптуже на основу измишљене кривице и тај да је натерају да се усклади са глобалним захтевима, да деградирају њен статус суверене државе како би била пример за казну земљама које би хтеле да афирмишу сопствену националну и међународну политику.

У писму затим пита Уједињене нације зашто не усвоје резолуцију против Израела за геноцид у Палестини и наглашава да управо то треба да учине 23. маја, али и да би требало да размисле да се гласа и о резолуцији о геноциду који је Запад починио у толико наврата, почевши од онога у својим колонијама.

Додаје да можда не би шкодило осудити и Аустроугарску за геноцид у Трансилванији.

"Једини кривци за геноцид у Србији су НАТО и САД, који, као и на Косову, одржавају логику сукоба широм света", закључила је она.

image