Свет

Споменик нацистима, донације у име Павелића: Како Канада оплакује "жртве комунизма"

Са спомен-обележја жртвама комунизма у Отави би требало уклонити више од 330 имена због сумњи да су ти људи могли бити повезани с нацистима, наводи се у извештају израђеном за владино Одељење за канадско наслеђе
Споменик нацистима, донације у име Павелића: Како Канада оплакује "жртве комунизма"© Википедиа/Ahunt/CCO1.0

Сумња се да је више од половине од 553 имена са спомен-обележја жртвама комунизма у Отави имало везе с нацистима или фашистичким групама, пише "Отава ситизен" након увида у званичне документе.

Чланови канадског одељења Пријатеља Симона Визентала су годинама упозоравали Одељење за канадско наслеђе на овај проблем, али овај проблем том телу канадске владе "није био приоритет", рекли су из организације.  

Одељење је утврдило да 50 до 60 имена са споменика вероватно имало директне везе с нацистима, док се у прошлогодишњем извештају израђеном за потребе Одељења препоручује уклањање 330 имена, открива "Отава ситизен".

Како наводи овај портал, споменик је требало да буде откривен у новембру 2023, али је откривање отказано након скандала који је избио када је члан Прве галицијске дивизије СС, украјинац Јарослав Хунка, у канадском парламенту дочекан уз овације у којима су учествовали и премијер Канаде Џастин Трудо и Владимир Зеленски, између осталих. 

Портпарол Одељења за канадско наслеђе Каролајн Чајковски рекла је за "Отава ситизен" да нови датум за откривање споменика још није одређен. На питање хоће ли више од 330 имена са споменика бити уклоњено, Чајковски је одговорила да је "ревизија комеморативних елемената у току".

"У више наврата смо говорили званичницима да верујемо да би (на споменику) могао бити комемориран велики број нациста, али нажалост овај проблем није био приоритет за Одељење", рекла је виши директор канадског одељења Пријатеља Симона Визентала, Џејми Кирцнер-Робертс, додавши да је "потпуно неприхватљиво да се нацистима и њиховим колаборационистима одаје почаст канадским јавним спомеником, посебно оним који је намењен жртвама тираније".

Донације у име Анта Павелића и Милета Будака

Канадски Си-Би-Ес је пре три године обавестио да је споменик примио донације у име више познатих нациста, односно колаборациониста, укључујући Украјинца Романа Шукевича и Анта Павелића.

Организација која себе назива Генерални комитет уједињених Хрвата Канаде је донацијом обезбедила место Павелићу на сајту организације која се залаже за подизање споменика, а у којем се лидер усташа описује као "доктор права". Иста организација је обезбедила дигиталну комеморацију усташком идеологу Милету Будаку, којег је назвала "песником".

Спомен-обележје жртвама комунизма далеко је од јединог споменика у Канади који велича нацисте.

Пријатељи Симона Визентала су крајем јула упозорили на споменик члановима 20. гренадирске дивизије СС у естонском летњем кампу у Онтарију, којима посетиоци и даље одају почаст.

Кирцнер-Робертс је том приликом рекла да њена организација има скорашње фотографије деце која полажу цвеће на споменик, додавши да се величање нациста са тог споменика дешава "већ генерацијама".

Камп је затим са споменика уклонио имена Харалда Рипалуа, команданта 36. полицијског батаљона, који је учествовао у масакру скоро свих преосталих Јевреја у граду Новогродек у Белорусији 7. августа 1942, и других естонских СС-оваца.

image