Свет

Ловац на нацисте: Трудо је знао да аплаудира нацистичком зликовцу

Прича која се појавила да су сви били изненађени, да је то био велики шок и да не могу да верују да постоји таква особа у Канади - то је смешно, каже прослављени ловац на нацисте и наводи да су многи нацисти мирно умрли у свом кревету у Канади
Ловац на нацисте: Трудо је знао да аплаудира нацистичком зликовцуwww.globallookpress.com © Sean Kilpatrick

Нема шансе да канадски премијер Џастин Трудо није знао да је 98-годишњи Јарослав Ханука, који је добио овације у канадском парламенту, нацистички злочинац, рекао је за "Спутњик интернешенел" Стивен Рамбам, приватни детектив и ловац на нацисте из Њујорка.

Трудо се званично извинио због срамотног инцидента у парламенту, када су политичари топло дочекали ветерана Вафен СС-а. 

"Сви који смо у петак били присутни у парламенту дубоко жалимо зато што смо стајали и аплаудирали иако нисмо били свесни контекста", рекао је канадски премијер.

Он је истакао да Канада нарочито жали због ситуације у коју су ставили украјинског председника Владимира Зеленског и украјинску делегацију, с обзиром да ову "нечувену грешку" користи руска пропаганда. 

Рамбам, који је познат по лоцирању и истрази скоро 200 нацистичких сарадника и ратних злочинаца у САД, Канади, Европи и Аустралији, осврнуо се на Трудоово лицемерје.

"Та прича која се појавила да су сви били изненађени, да је то био велики шок и да не могу да верују да постоји таква особа у Канади - то је смешно. Видите, та особа није крила ко је. Имао је чак и веб страницу до јуче. Постављао је и делио своје фотографије у СС униформи. Писао је о својим искуствима у 14. СС гренадирској дивизији. Постоји стипендија која носи његово име на универзитету у централној Канади, у Алберти. То је смешно - да су људи можда могли да буду изненађени тиме ко је он и шта је радио", истакао је Рамбам. 

Током Другог светског рата, Хунка је служио у 14. Вафен гренадирској дивизији СС-а, такође познатој као СС Галиција. Јединицу је формирала нацистичка Немачка 1943. године и била је састављена од украјинских националистичких милитаната. Дивизија је била одговорна за етничко чишћење Јевреја и Пољака, које је извршено са изузетном бруталношћу.

"Дакле, он није мали злочинац. Није он неког оџепарио или украо 100 долара из продавнице. Ово је масовни убица који је наводно убијао старце и децу са друговима из СС дивизије", навео је Рамбам, поновивши да је практично немогуће да канадске власти нису биле свесне ко је Хунка.

Пољски министар образовања Пшемислав Чарнек саопштио је да је предузео кораке ка "могућем изручењу" Јарослава Хунке Пољској. 

"Помаже ли то што коначно прете да ће га привести правди? Да. Има ли икаквих шанси да се то деси? Не, апсолутно не. Канада не изручује нацистичке ратне злочинце. Они никада нису изручили нацистичког ратног злочинца. Ово није једини нацистички ратни злочинац који је затражен од Канаде. И они нису изручени. Они нису депортовани као што се ради у САД. Они нису процесуирани у Канади, као што је требало. Ништа им не фали. Могу да вам дам списак још много, много људи који су били лоши или гори од Хунке и који су мирно умрли у својим креветима у Канади", поручио је Рамбам.

image