Свет

Шеф британских шпијуна: ИСИС се вратио, а Русија и Иран су и даље озбиљне претње

Шеф МИ5 није у свом обраћању јавности помињао Кину - до скора дежурног кривца Лондона
Шеф британских шпијуна: ИСИС се вратио, а Русија и Иран су и даље озбиљне претњеGetty © tanyss

Исламска држава (ИСИС) наставља са покушајима да извезе тероризам у Британију, рекао је шеф британске домаће шпијунске агенције, упозоравајући да је то претња која га "највише брине".

Кен Мекалум, генерални директор безбедносне службе МИ5, представио је прво ажурирање претњи у Великој Британији од 2022. године.

Он је упозорио да сада постоји повећана претња тероризма од Ал Каиде "а посебно" од ИСИС-а, такође познате као Исламска држава и ДАЕШ. Група је ушла у међународну свест 2014. године, када су њени милитанти заузели велике делове северозападног Ирака и источне Сирије.

"Данашња Исламска држава није сила каква је била пре деценију, али након неколико година дуготрајног задржавања, они су наставили своје напоре да извозе тероризам", рекао је он на конференцији за новинаре у центру Лондона.

Мекалум је издвојио на масакр у концертној дворани у Москви, који је извео огранак ИСИС-К, као "бруталну демонстрацију његових способности".

Шеф МИ5, чија агенција надгледа домаћу контраобавештајну службу, рекао је да је само током прошлог месеца више од трећине истрага МИ5 имало "неки облик везе... са организованим прекоморским терористичким групама".

Русија и Кина

Мекалум је такође искористио своје појављивање у Лондону - реткост за шефа британске обавештајне службе - да упозори на растући "злонамерни" утицај Русије и Ирана на тлу Уједињеног Краљевства и њихову "појачану агресију".

Како преноси "Политико", Мекалум је рекао да је број истрага МИ5 против непријатељских држава као што су Русија и Иран порастао за скоро половину у једној години. Руска обавештајна агенција ГРУ је, рекао је он, на "трајној мисији да створи хаос на британским и европским улицама".

Преко 750 руских дипломата - "велика већина њих шпијуни" - протерано је из Европе о почетка Специјалне војне операције. Велика Британија је раније ове године протерала из земље "последњег преосталог руског војног обавештајца".

Мекалум тврди и да је европска тактика "избаци их" довела до повећаног броја сајбер напада из Русије.

Он је описао да иранска претња Британији расте "размером и темпом без преседана" и рекао да је Уједињено Краљевство одговорило на 20 "потенцијално смртоносних" завера које подржава Иран од 2022.

Мекалум је био знатно мање непријатељски настројен према Кини, будући да се у британској политици води дебата о томе како најбоље приступити Пекингу. "Кина је другачија", рекао је он. "Економски однос Уједињеног Краљевства и Кине подржава раст Уједињеног Краљевства, који подупире нашу безбедност."

image