Свет

Како је Европска унија постала спавач у егзистенцијалној кризи?

Хоће ли ЕУ успети да се активира пре америчких избора?
Како је Европска унија постала спавач у егзистенцијалној кризи?© Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images

Европска унија која наставља да се бори да помогне Украјини, у овој години учинила је мало, а неће ни моћи да уради много више. За почетак, институције ЕУ су и даље парализоване након европских избора, а предвиђа се још једна година застоја, док се чекају резултати немачких избора. Брисел је, како оцењује "Политико", позивајући се на изјаве тамошњих званичника, месецима заглављен у колотечини.

Европски избори "заузели" су, наиме, читаву прву половину 2024. године. Бриселске институције су заустављене и за време кампање Урсуле фон дер Лајен, а стоје и сада, док она чека да Парламент одобри њен тим од 26 коментара. Када тим буде одобрен, за своје радне столове коментари седају 1. децембра, а онда стижу новогодишњи празници.

"Најмање што смо могли да урадимо је да успоставимо нову Европску комисију до избора у САД", рекао је дипломата ЕУ за "Политико".

ЕУ треба да састави свој предлог за свој следећи седмогодишњи буџет од 2028. године, који ће утицати на све, од пољопривреде до подршке Украјини. Али то ће вероватно бити одложено до избора у Немачкој у јесен 2025. За штедљиву Немачку, проширење буџета ЕУ или издавање заједничког зајма изузетно су осетљива питања након одлуке Уставног суда да коришћење остатка новца из ковид фонда у друге сврхе није легално.

Дакле и Немачка, економска снага ЕУ, политички је парализована уочи избора у септембру 2025., посебно када је реч о било каквим одлукама о већем европском буџету.

"Сви су у режиму чекања и таман када мислите да можемо да кренемо, пажња ће се пребацити на Берлин", рекао је један званичник ЕУ, мислећи на немачке изборе. 

Чак и након што је пољски проевропски премијер Доналд Туск у јануару преузео шестомесечно ротирајуће председавање Саветом ЕУ од мађарског Виктора Орбана, дипломате су упозориле да можда неће моћи да се покрену док је Берлин у режиму кампање.

Једина ствар која би успавану Европу могла да извуче из омамљености било би повлачење Америке из НАТО-а уколико Трамп освоји изборе у тој земљи, оцењује Мујтаба Рахман из консултантске куће Евроазијска група. 

"Не мислим да би чак ни мировни план који је Трамп наметнуо Украјини био довољан да подстакне Европљане да траже заједничко финансирање за европску безбедност и одбрану", рекао је он.

Криза би, како закључује, могла да буде и егзистенцијална.

image