Свет

Сијарто у Санкт Петербургу: Улазак Украјине у НАТО је почетак трећег светског рата

Министар спољних послова Мађарске стигао је у Санкт Петербург, где се одржава гасна недеља, на преговоре и договор о снабдевању Мађарске гасом
Сијарто у Санкт Петербургу: Улазак Украјине у НАТО је почетак трећег светског рата© Thierry Monasse/Getty Images

Ако Украјина у садашњим околностима буде примљена у НАТО, то ће значити почетак трећег светског рата, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Украјина је у рату са Русијом. А због традиционалне НАТО политике, ако Украјина у садашњим околностима буде примљена у Алијансу, то ће значити почетак трећег светског рата. Будимпешта се увек противила директној конфронтацији између Русије и НАТО-а", казао је Сијарто новинарима на маргинама гасног форума у Санкт Петербургу.

Министар спољних послова Мађарске стигао је у Санкт Петербург, где се одржава гасна недеља, на преговоре и договор о снабдевању Мађарске гасом.

"Сигурност снабдевања енергијом није идеолошко, већ физичко питање. Дакле, пут у Санкт Петербург - важни преговори и договор за безбедно и конкурентно снабдевање Мађарске гасом", написао је Сијарто на друштвеној мрежи.

Руска Федерација је више пута изјављивала да је оријентација Кијева ка Алијанси један од разлога за почетак руске Специјалне операције у Украјини.

Наиме, 13. Санктпетербуршки међународни гасни форум одржава се од 8. до 11. октобра у Санкт Петербургу .

image