Свет

Преминуо бивши премијер Шкотске и водитељ РТ Алекс Салмонд

Главна уредница РТ Маргарита Симоњан истакла је "бескрајну храброст" и "готово руски дух" великог борца за независност Шкотске
Преминуо бивши премијер Шкотске и водитељ РТ Алекс СалмондGetty © Jeff J Mitchell

Бивши премијер Шкотске, лидер странке Алба и водитељ РТ Алекс Салмонд преминуо је данас у 69. години.

Салмонд, који је водио Шкотску националну партију (СНП) између 1990. и 2000, а затим поново између 2004. и 2014. године, био је кључна личност у шкотском националном покрету.

Борац за шкотску независност преминуо је у суботу након што је одржао говор у Северној Македонији, јавио је "Скај њуз". Низ изјава британских политичара потврдило је његову смрт, а лидер шкотских лабуриста Анас Сарвар рекао је да Салмондова смрт представља "шок за све који су га познавали у Шкотској,  Уједињеном Краљевству и шире".

Салмонд је од британског премијера Дејвида Камерона обезбедио дозволу да одржи референдум о независности 2014, али је његова кампања "Да Шкотска" поражена са 55,3 одсто према 44,7 одсто, након чега је Салмонд поднео оставку на место премијера Шкотске.

Он се вратио у политику следеће године, победивши кандидата Либералних демократа Малколма Бруса у трци за место посланика изборне јединице Гордон 2015. Као портпарол СНП-а за спољне послове у Вестминстеру, наставио је да се залаже за свет у развоју и критикује оно што је називао западним "војним авантуризмом".

У новембру 2017. је дебитовао на РТ са сопственом емисијом "Алекс Салмонд шоу", коју је водио до укидања због покретања Специјалне војне операције у фебруару 2022. године.

Он се 2018. године повукао из СНП услед оптужби за наводно сексуално злостављање, тврдећи да је оптужбе "конструисала" Никола Стерџен, која је затим дошла на врх странке. 

Салмонд је на суду ослобођен свих оптужби 2020. године.

Наредне године је основао националистичку странку Алба. 

Иза Салмонда је остала супруга Мојра. Пар није имао деце.

Маргарита Симоњан изразила саучешће 

Главна и одговорна уредница медијске групе "Росија сегодња" и РТ Маргарита Симоњан изразила саучешће након Салмондове смрти, истакавши његов "готово руски" дух и бескрајну храброст.

"Бескрајно храбром, готово руског духа, неуморном борцу за независност родне Шкотске, бившем премијеру ове земље и, коначно, водитељу РТ Алексу Салмонду – вечна памјат", написала је Симоњан на свом Телеграм каналу.

Салмонду је на Иксу одао почаст и актуелни лидер СНП и премијер Шкотске Хумза Јусуф, који га је својевремено оптуживао за сексуално злостављање

"Алекс и ја смо очигледно имали несугласице у последњих неколико година, али нема сумње да је он дао огроман допринос политици Шкотске и Велике Британије", написао је Јусуф, додавши да је Салмонд помогао "трансформацији СНП-а у доминантну политичку снагу каква је данас".

image