Свет

Трансродни силоватељ у женском затвору: Шкотланђани дигли глас против Закона о промени пола

"То се граничи са потпуним апсурдом", рекао је претходник премијерке Николе Стерџон Алекс Салмонд
Трансродни силоватељ у женском затвору: Шкотланђани дигли глас против Закона о промени полаwww.globallookpress.com © Jens Schicke, via www.imago-imag/www.imago-images.de

Премијерка Никола Стерџон проћердала је године борбе за независност Шкотске новим транс законима, оценио је бивши премијер и бивши лидер Шкотске националне партије (СНП) Алекс Салмонд.

Стерџон је наишла на оштре критике у шкотској политичкој сфери пошто је трансродни силоватељ Ајла Брајсон (рођен као Адам Грејам) послат у женски затвор након што је окривљен за два случаја силовања.

Мање од 24 часа након хапшења, Стерџонова је изјавила да Брајсон ипак неће остати у женском затвору.

Премијерка је затим сугерисала да је одлуку донела шкотска затворска служба, а не она, преноси "Телеграф".

Алекс Салмонд, који је поднео оставку након што Шкотска на референдуму 2014. није изгласала отцепљење од Уједињеног Краљевства, рекао је да су националисти успели да подигну подршку за независност на преко 50 одсто у анкетама, али да је је подршка услед "саможиве глупости" Стерџонове у виду закона о родном самоопредељењу.

Предлог амандмана за родни закон који је Влада Шкотске усвојила средином децембра 2022. године налаже да појединац може и званично променити пол након што се свега три месеца изражава као трансродна особа, док је раније тај период износио две године.

Између осталог, амандман би дозволио и тинејџерима од 16 и 17 година да поднесу захтев за промену пола у свом изводу из матичне књиге рођених, где би транзициони период износио шест месеци.

Администрација премијера Велике Британије Ришија Сунака најавила је средином јануара да ће блокирати контроверзни амандман.

Стерџонова је затим најавила да ће поднети жалбу на одлуку британске владе, пренели су медији.

Анкета коју је "ЈуГов" спровео након скандала у вези са трансродним силоватељем указала је да је подршка за отцепљење спала са 53 на 47 одсто у односу на претходни месец, док је подршка СНП на потенцијалним изборима у Вестминстеру била на нивоу од 42 одсто.

Премијерка и лидерка СНП која се залаже за независност претходно је изјавила да ће следеће изборе у Великој Британији претворити у "де факто референдум". Врховни суд у Великој Британији пресудио да шкотски парламент нема право да гласа без дозволе Вестминстера.

Алекс Салмонд, тренутно лидер политичке партије Алба, изјавио је током страначког састанка на празник посвећен шкотском песнику Роберту Барнсу да "добро разуме" потребу Стерџонове да на своју страну "сваки део" шкотског бирачког тела.

"Али да дођете у ситуацију где већини људи кажете да не можете имати одвојене просторије за полове... због глупаве идеологије увезене са стране, а коју њени присталице и Шкотска слабо разумеју, то се граничи са потпуним апсурдом", рекао је он.

Критичари контроверзног закона изразили су бојазан да би појединци могли да га злоупотребе зарад коришћења тоалета, свлачионица и осталих родно-раздвојених просторија које нису у складу са њиховим биолошким полом, као што је то учинио и силоватељ Ајла Брајсон.

image
VV inauguration
banner