Свет

Армија САД одустаје од развоја нове ракете за "патриот": Добрa, али веома скупa

Како наводи "Дифенс њуз", нова генерација ракета била би "последњи делић слагалице" у новом Интегрисаном систему противваздухопловне и противракетне одбране
Армија САД одустаје од развоја нове ракете за "патриот": Добрa, али веома скупaGetty © Omar Marques

Армија САД одлучила је да одустане од покушаја да ракете система ПВО "патриот", замени ракетама земља-ваздух нове генерације, изјавио је генерал-мајор Френк Лозано, извршни директор Програма за ракете и свемир.

"Нећемо остварити напредак у ономе што смо назвали 'пресретач будућности на нижим нивоима' (Lower-Tier Future Interceptor)", рекао је Лозано за "Дифенс њуз" током годишње конференције Асоцијације Армије САД.

Према његовим речима, одбачени планови били би "веома скуп подухват".

"Те ракете-пресретачи за 'патриот' су веома способне, али и веома скупе. Тако да након што смо прошли кроз пословну анализу унутар програма, заједно са вишим старешинама армије, оно што смо одлучили да урадимо је, прво, да видимо како да наставимо надоградњу ракета ПАЦ-3 МСЕ, за коју верујем да је вероватно најбоља ракета ПВО на свету, и наставимо да унапређујемо њене способности како би могла да остане релевантна против претњи које се развијају", рекао је он.

Како наводи "Дифенс њуз", нова генерација ракета била би "последњи делић слагалице" у новом Интегрисаном систему противваздухопловне и противракетне одбране, будући да се у оперативну употребу америчке војске већ уводе нови систем командовања и контроле - ИБЦС (Integrated Air and Missile Defense Battle Command System), док је у развоју и нови радар - "гоуст ај" (познат и по називу Lower Tier Air and Missile Defense Sensor, тј. скраћеници LTAMDS)

Додаје се и да америчка војска прогнозира да ће ракете са којима ПВО треба да се избори, до 2040. године бити унапређиване тако да имају ракетне моторе које омогућавају бржи, односно хиперсонични лет, затим да ће тактичке балистичке ракете моћи боље да маневришу, као и да ће бити опремљене мамцима и средствима за електронске противмере.

image