Свет

ЕП усвојио резолуцију којом се "Гладомор" проглашава за геноцид

У резолуцији се наводи да је циљ "Гладомора" био уништење друштвених основа украјинске нације, њене традиције, културе и националног идентитета
ЕП усвојио резолуцију којом се "Гладомор" проглашава за геноцидwww.globallookpress.com © Olena Khudiakovaukrinform

Европски парламент (ЕП) усвојио је резолуцију којом се "Холодомор" или "Гладомор" – масовна смрт од глади у совјетској Украјини, до које је дошло у периоду 1932–1933. године – проглашава за геноцид.

Посланици ЕП су на седници у Стразбуру већином гласова подржали документ – за је било 507 парламентараца, против је било 12, а уздржаних 17, пренеле су РИА новости.

У резолуцији ЕП наводи се да је "Холодомор" геноцид над украјинским народом са циљем уништења друштвених основа украјинске нације, њене традиције, културе и националног идентитета.

Како наводе РИА новости, глад је од 1932. до 1933. захватила не само Украјину већ и многе друге пољопривредне регионе СССР-а, укључујући Северни Кавказ, регионе Доње и Средње Волге, значајан део региона Казахстана, Западног Сибира и Јужног Урала. 

Према различитим изворима, између седам и осам милиона људи је умрло од глади, од чега од три до три и по милиона у Украјини, два милиона у Казахстану и Киргистану и два до два и по милиона у Русији.

По наређењу тадашњег совјетског премијера Јосифа Стаљина, полиција је пољопривредним газдинствима у јесен 1932. одузела све жито и стоку, као и семе за наредну сетву, а у циљу масовне колективизације и индустријализације Совјетског Савеза.

"Гладомор" је заправо често коришћен мотив западне и украјинске пропаганде против Русије. Он је и једно од важних места мита о постанку украјинске нације, као и мита о "непрекидној руској агресији", о "сталној угрожености украјинске нације од својих дивљих суседа Руса". Украјинци су, наравно, "Европљани", а Руси "сурови и дивљи Азијци".  

Украјина и још 22 земље прогласиле су од 2006. године "Гладомор" за геноцид над украјинским народом који је извршио совјетски режим.

Резолуције Европског парламента о спољнополитичким питањима нису правно обавезујуће, али се очекује да остале европске институције следе мишљење посланика.

"Гладомор" је претходно прогласио геноцидом и немачки Бундестаг – у усвојеној резолуцији пише да ова глад потпада под дефиницију "злочина против човечности", као и да је "политичко руководство Совјетског Савеза под Јосифом Стаљином одговорно за њу".

Русија: ЕП не познаје или намерно мења историјске чињенице

Последња одлука Европског парламента да окарактерише "Голодомор" као геноцид над украјинским народом указује на непознавање историје или на намерну измену историјских чињеница, саопштиле су данас "РИА Новости", цитирајући коментар званичног представништва Русије при Европској унији.

"Нико не пориче да је тридесетих година прошлог века у значајном делу СССР-а заиста владала глад. Жртве трагедије, за чији узроке научници наводе сушу и присилну колективизацију, били су Руси, Украјинци, Белоруси, Казахстанци и представници других народа који су живели у СССР-у. Говорити о томе да је глад била планирана, и то још на националној основи, није само глупост, већ и увреда сећања на мртве", истакли су из Русије, објаснивши да је главни разлог усвајање ове резолуције жеља Запада да искористи сва могућа средства како би се европско друштво окренуло против Русије.

Ово је политичка одлука, додали су из представништва Руске Федерације.

image
VV inauguration
banner