Свет

Данци се одричу државног празника да би помогли НАТО-у

Владајуће странке а сагласиле су се да укину верски празник како би "ојачале одбрану"
Данци се одричу државног празника да би помогли НАТО-уwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын/Global Look Press

Новоформирана данска коалициона влада одлучила је да укине један од 11 државних празника како би помогла да се достигне НАТО циљ од два одсто БДП-а за одбрану, упркос критикама религиозних Данаца.

"У Европи је рат и морамо да ојачамо нашу одбрану", објаснила је премијерка Мете Фредриксен на питање зашто је укинула празник првог дана рада нове владе. "То ће захтевати да сви допринесу мало више".

Она је рекла да се нада да ће та мера повећати продуктивност и економску активност.

Испуњавање НАТО циља три године пре рока један је од главних приоритета коалиционе владе, која је преузела власт у четвртак. Састављена од Либералне партије десног центра и центристичких Умерених, поред социјалдемократа левог центра Фредриксенове, ова коалиција је прва у Данској у скоро пола века која укључује странке са обе стране политичког спектра.

Док је нова влада образлагала своју одлуку, неки хришћани су критиковали избацивање Великог дана молитве (Сторе Бедедаг) из календара. Овај дан, који се обележава у петак пре четврте недеље после Ускрса, Данци славе од 1686. године и традиционално је велики дан за вернике.

"Потребни су нам празници, као време окупљања и време за молитву и размишљање. Срамота је имати друштво које сматра да то није важно", рекла је старешина катедрале Роскилде, Софи Оландер за локални ТВ2.

Фредриксен је расписала ванредне изборе у октобру након што је извештај који описује одлуку њене владе из новембра 2020. да закоље милионе куна на фармама крзна због страха од ковида изазвао бес народа.

Иако је њена странка освојила највише гласова прошлог месеца, она је првобитно поднела оставку, тврдећи да жели ширу владајућу коалицију. Уместо тога, коалициони партнери њене странке одлучили су да је задрже на месту премијера и одустали су од својих позива на независну истрагу о одстрањивању милиона животиња.

Копенхаген је недељу дана пошто је наредио уништење целокупне популације куна у земљи признао да није било правне основе за директиву и да је непрописно одлагање тела вероватно контаминирало подземне воде.

image