Свет

Анђелина Џоли више није специјални изасланик УН-а за избеглице

Анћелина Џоли више није изасланик УНХЦР-а
Анђелина Џоли више није специјални изасланик УН-а за избеглицеwww.globallookpress.com © Sony Ramany/ZUMAPRESS.com

Оскаровка Анђелина Џоли поднела је оставку на место специјалног изасланика Агенције УН за избеглице (УНХЦР) након две деценије у тој улози, саопштиле су Уједињене нације.

Звезда филмова "Лара Крофт" и "Грдана" била је изасланик УНХЦР-а од 2001. године и обавила је више од 60 теренских мисија за агенцију у различитим деловима света. Ове године је посетила Јемен, Буркину Фасо и Украјину.

Упркос томе што је прекинула сарадњу са УН, Џоли је обећала да ће наставити да помаже расељеним лицима у новом својству. "Наставићу да чиним све што је у мојој моћи и наредних година да подржим избеглице и друга расељена лица. После 20 година рада у систему УН, осећам да је време да радим другачије, директно се ангажујући са избеглицама и локалним организацијама и подржавајући њихово залагање за решења", навела је глумица у заједничкој изјави са УН.

Високи комесар УН за избеглице Филипо Гранди рекао је да је агенција захвална филмској звезди на њеној "успешној" служби и "разлици коју је направила за избеглице и људе који су били приморани да побегну".

"Ценим њену жељу да промени свој ангажман и подржавам њену одлуку. Знам да ће јој избеглички циљ остати при срцу, и сигуран сам да ће исту страст и пажњу унети у шири хуманитарни портфолио", рекао је Гранди.

У објави на Инстаграму о својој одлуци, Џоли је написала да је УНХЦР "пун невероватних људи" и да она и даље верује у многе ствари које раде Уједињене нације.

Међутим, глумица и редитељка контроверзног и по оценама многих "антисрпског" филма "У земљи крви и меда" о Србину и Муслиманки који се заљубљују пре рата и поново срећу у рату - он као војник, она заробљеник, недавно је жестоко критиковала УН.

У ауторском тексту за "Тајм" магазин, Џоли је оценила да су УН "окренуте интересима и гласу моћних нација на рачун оних људи који највише пате од сукоба и прогона и чија се права и животи не третирају једнако."

"Морамо признати да наши системи за спречавање сукоба и масовног расељавања људи и одбрану људских права не функционишу", рекла је она указујући на чињеницу да је сукоб између Русије и Украјине довео до рекордног броја расељених од преко 100 милиона.

Друштвено ангажована хуманитарка често је критиковала и земље чланице Савета безбедности УН да злоупотребљавају своје право на вето, и покушава да натера међународну заједницу да оконча сексуално злостављање у сукобима.

image