Свет

Британија апелује на потрошаче да штеде струју: Све се сабира

Влада Ришија Сунака покренула је кампању уштеде енергије, суочена са растом цена енергената и хладним таласом
Британија апелује на потрошаче да штеде струју: Све се сабираwww.globallookpress.com © David Mbiyu

Уједињено Краљевство охрабрује потрошаче да смање потрошњу електричне енергије у оквиру кампање која има за циљ смањење потражње за струјом и природним гасом, због све већих рачуна ове зиме. 

Влада премијера Ришија Сунака започела је дуго очекивану јавну кампању уштеде енергије, баш кад се завршила недеља ниских температура које су изазвале раст потражње. То укључује савете као што је снижавање температуре на кућним бојлерима и мере за смањење цурења топлоте кроз прозоре и врата.

У Британији су се рачуни за енергију за многе потрошаче више него удвостручили у протеклој години због енергетске кризе, која је погоршана тиме што је Русија смањила испоруке гаса Европи. Субвенције владе Велике Британије које се додељују у априлу помогле су да се ограничи скок цена, што значи да би свака уштеда помогла да се ублажи удар на Трезор.

Мере Уједињеног Краљевства које је зауставила Сунакова претходница Лиз Трус долазе месецима након агресивнијих планова за уштеду енергије у Европи.

У Француској је влада представила свеобухватне мере за смањење потрошње енергије за 10 одсто током две године. Немачка је учинила низ напора да смањи потражњу, укључујући забрану ноћног осветљења споменика на отвореном из естетских разлога и ограничавање канцеларијских температура.

Британска кампања подизања свести, названа "Све се сабира" долази након што су краткорочне цене електричне енергије у Европи порасле ове недеље, јер се хладноћа поклопила са условима слабог ветра.

Иако није било мањка енергије, потражња за гасом и електричном енергијом је порасла, пооказујући крхкост електромреже у региону и пружајући увид у то колико је зима скупа.

Одвојени програм који води "Нешенел грид", а који подстиче британска домаћинства да смање потражњу за електричном енергијом, показао је да су потрошачи вољни да промене понашање како би уштедели енергију. Пет тестова система донело је уштеду од 3,4 милиона долара.

image