Свет

Рестрикције у УН: Због штедње снизили температуру

Разматра се и избацивање фрижидера и апарата за кафу
Рестрикције у УН: Због штедње снизили температуруwww.globallookpress.com © Loey Felipe

Службеници Уједињених нација, чије су канцеларије у Женеви, одлучили су да снизе температуру просторија за један степен, са 21 на 20 степени Целзијуса, како би се одговорило на актуелну енергетску кризу. На тај начин ће покушати да уштеде од пет до десет одсто електричне енергије, наводи се у званичном документу УН-а.

Због овога ће из седишта Уједињених нације можда морати да избаце и све фрижидере или апарате за кафу, а планирано је и искључивање свих монитора и прикључних станица током ноћи.

Швајцарске власти раније су представиле и план за уштеду електричне енергије који ће зависити од тога колико је "близу" несташица струје у земљи. Ограничавање температуре на којој се пере одећа у веш машинама на 40 степени Целзијуса, као и смањење максималне брзине на аутопутевима на 100 километара на сат такође су предложене као неке од опција.

Немачки "Шпигел" пре неколико дана је пренео информацију да Швајцарци разматрају и забрану коришћења електричних возила, не би ли "сачували" што више струје. Ова мера би, како је наведено, била искоришћена само уколико би дошло до јако озбиљних енергетских проблема.

Опасност од дефицита електроенергије у земљи је нова реалност у Швајцарској, саопштиле су пре три дана власти ове земље.

"Енергетска сигурност у Швајцарској више није нешто што се подразумева", те ће бити потребно унети измене у енергетску политику како би се спречили проблеми и постигли енергетски и климатски циљеви који су били постављени за 2050. годину, саопштиле су власти.

Енергетски проблеми по читавој Европи уследили су након што је Запад одлучио да уведе санкције против Москве, циљајући, пре свега, на енергетски сектор Русије.

image
VV inauguration
banner