Свет

Украјински председник у САД: Шта Зеленски жели, а неће добити од Бајдена

Украјински председник Владимир Зеленски састаће се данас са америчким лидером Џозефом Бајденом са листом захтева који готово сигурно неће бити испуњени јер, како Вашингтон упорно инсистира, САД не желе директан сукоб са Русијом
Украјински председник у САД: Шта Зеленски жели, а неће добити од Бајденаwww.globallookpress.com © Michal Fludra/ZUMAPRESS.com

Посета Зеленског САД и обраћање Конгресу шокирали су високе америчке званичнике који, иако су чули приче да ће се нешто "велико" догодити у Вашингтону, нису знали детаље, пише "Политико". Сада, када је састанак лицем у лице двојице председника потврђен, очекује се да ће и Бајден и Зеленски искористити сусрет да се, свако са своје стране, додворе Конгресу који прелази у руке републиканаца.

Посета је планирана недељама са циљем да се Кијеву покаже да је Вашингтон спреман да им пружи војну подршку али и сваку другу подршку током зиме, као што их је до сада подржавао милијардама долара вредном помоћи у виду оружја, муниције, обуке, хуманитарних пакета, саопштено је из Беле куће.

Оно што Украјинци упорно траже је моћније оружје дугог домета које може да погоди мете у Русији и које Америка није вољна да им испоручи. То оклевање Запада да се директно укључи у сукоб са Русијом извор је фрустрације за украјинске званичнике који верују да ће уз помоћ оружја моћи да спрече напредовање Русије и задрже наводну предност током зиме.

Разговор о оружју дугог домета биће главна тема сусрета Бајдена и Зеленског, а украјински лидер ће покушати и уживо да убеди Конгрес да му помогне.

"Потребно му је оружје дугог домета како би предупредио очекивану руску офанзиву. Потребна му је хитна финансијска помоћ да би његова влада наставила да функционише и зна да ће Конгрес касније ове седмице одлучивати о томе", рекао је порталу бивши амерички амбасадор у Украјини Бил Тејлор.

Иако Бајденова администрација жустро подржава Кијев у сукобу са Москвом, нису уопште расположени да им обезбеде оружје дугог домета које Украјинци траже како би гађали мете на руској територији и тако покушали да натерају Кремљ на повлачење, јер не желе директан сукоб са Русијом  и ескалацију истог.

Стижу "патриоти"

Упркос томе, очекује се да ће украјинска делегација поново тражити тактичке системе дугог домета АТАЦМС, као и дронове "греј игл" и "рипер". Извори портала кажу да Бела кућа неће попустити. Бајденова администрација је већ јасно и гласно одбила да им да АТАЦМС што је изазвало бес у Кијеву који сада страхује да ће изгубити наводну предност на терену.

Од почетка специјалне војне операције, украјинска влада константно тражи од западних савезника помоћ у виду оружја, муниције, обуке, средстава... САД и друге земље испуниле су неке од њихових жеља, а Бајден ће данас најавити да ће Украјини дати још оружја које су тражили, али не и оно дугог домета.

Америчка администрација представиће и нови пакет помоћи вредан две милијарде долара који, први пут, укључује ПВО системе "патриот" и прецизно навођене авионске бомбе. Пакет укључује и артиљеријску и другу муницију из америчких резерви вредну 850 милиона долара.

Иако је слање "патриота" - најнапреднијег оружја обезбеђеног Кијеву - изненадило Украјинце, који их већ дуже време траже, то их није спречило да се пожале да обећано оружје неће бити довољно за њихове амбициозне планове офанзиве на истоку земље.

Из Беле куће је саопштено да ће уз "патриот" за Украјинце бити организована и обука за коришћенје система и то у Немачкој.

Умиљавање Конгресу

Бајденова администрација ће највероватније покушати да искористи посету Зеленског да нагласи своју општу подршку Кијеву како би, са једне стране, умирила Украјину а са друге, ангажовала европске савезнике, који су обузети енергетском и економском кризом, да се више ангажују у сукобу.

Самит двојице председника требало би и да убеди Конгрес, који прелази у руке републиканаца, да наставе са подршком Украјини, нарочито после најава појединих конгресмена да ће обуставити испоруке оружја и слање пара Кијеву. Иако администрација не очекује да ће помоћ бити потпуно укинута, страхује се да ће се значајно смањити током предстојеће зиме.

Конгрес би требало да одобри додатних 44,9 милијарди долара помоћи Украјини, што су средства која ће осигурати америчку подршку и наредне године упркос преузимању републиканаца, пише АП.

image