Свет

Бајден: Нећемо слати Украјини бланко чекове

Председник САД донео је изјаву након што су чланови Републиканске странке оштро критиковали његов режим због новца који троши на Украјину
Бајден: Нећемо слати Украјини бланко чековеwww.globallookpress.com © Chris Kleponis/Keystone Press Agency

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да ће се америчка помоћ Украјини наставити на неодређено али да су ресурси које његова земља може одвојити за кијевски режим ограничени.

Бајден је изјаву донео услед оштрих критика републиканаца због пошиљки оружја и новца Украјини у вредности од милијарди долара.

На питање да ли ће се помоћ наставити "неометано", Бајден је изјавио да он то очекује, након чега је додао:

"Узгред, ми не шаљемо Украјини бланко чекове. Има много ствари које Украјина хоће а које ми нисмо урадили," изјавио је председник САД на конференцији у среду, осврћући се на кијевске захтеве за америчке борбене авионе.

"На то сам одговорио: 'Не, то нећемо учинити'", изјавио је он, и додао да је Вашингтон такође одбио захтеве за одређено оружје дугог домета "јер не желим да они почну са бомбардовањем руске територије".

Непосредно пре међуизбора, представник мањине у Представничком дому САД и члан републиканске странке Кевин Макарти обећао је да Кијев неће више добијати "бланко чекове" уколико његова странка оствари већину у Конгресу.

Бајден је током конференције направио још један од својих фамозних гафова, када је изјавио да се руске снаге повжаче из "Фалуџе", очигледно заменивши град у Ираку са Херсоном пре него што се исправио.

Москва је најавила повлачење из Херсона у среду, како би успоставила нову линију одбране уз реку Дњепар зарад спасавања војника и цивила, изјавили су руски званилници.

На питање да прокоментарише своје пређашње изјаве које су неки разумели као предлог Украјини да учини територијалне уступке током потенцијалних мировних преговора, Бајден је одговорио сада већ познатом крилатицом своје администрације:

"То је на Украјинцима. Ништа се не одлучује о Украјини без Украјине."

Он је додао да његови претходни коментари о "компромисима" нису значили ништа конкретно.

"Рекао сам... они ће покушати да поврате своју снагу, одлуче шта ће да раде током зиме, и одлуче да ли ће учинити било какве компромисе," указао је Бајден, и додао да не зна "шта ће они заправо учинити, али засигурно знам да им ми нећемо суфлирати шта да раде."

"Вашингтон пост" је недавно пренео тврдње неименованих извора који указују да САД гурају Украјину да промени став поводом преговора, не да би се сукоб решио мирним путем, већ као прорачунати покушај да се осигура да Кијев задржи подршку других држава.

Председник Русије Владимир Путин у више је наврата позивао председника Украјине на преговоре, што је Зеленски до сада категорички одбијао.

image