Свет

Број религиозних Американаца мањи него икад

Американци све ређе посећују цркве и све мање се повезују са верским организацијама
Број религиозних Американаца мањи него икадGetty © Joe Raedle

Мање Американаца редовно посећује цркву него икада пре, показују најновија истраживања објављена у више америчких медија. Комбинација затварања услед пандемије корона вируса и генерацијских промена у ставовима довели су ову некада чврсто хришћанску земљу до тога да преиспитује свој однос са организованим религијама.

Више од 80 одсто Американаца верује у Бога, показало је "Галупово" истраживање објављено раније ове године. Иако је и даље реч о стабилној већини, тај проценат је најнижи откако је ово истраживање почело да се спроводи 1944. године, када је на то питање позитивно одговорило 98 одсто Американаца.

Американци који су чланови неке верске организације, била то црква, џамија или синагога, од прошле године су у мањини и сада чине око 47 одсто популације. Са друге стране, број оних који не припадају ни једној верској организацији је у порасту, те је њихов број сада упоредив са католицима и евангелистима.

Промене у друштвеним ставовима нису једини узрок ових промена. Проценат људи који посећују цркву опао је за 45 одсто током пандемије корона вируса, када су многе државе забраниле велике скупове, преноси Еј-Би-Си. Неке цркве покушавале су да одржавају виртуелна богослужења, па чак и да их организују на паркинзима испред цркава. Ипак, само је 22 одсто протестантских свештеника рекло да су се посете црквама вратиле на ниво пре пандемије.

Док су млађу Американци склонији да се изјашњавају као нерелигиозни од својих родитеља, они са факултетском дипломом чешће су чланови неке верске организације, показало је прошлогодишње истраживање Истраживачког центра за амерички живот.

Ово је део општег тренда ка друштвеној изолацији међу мање образованим људима, који имају мање блиских пријатеља, мању социјалну подршку и мање је вероватно да ће бити у браку, показује ово истраживање.

Међутим, нису све верске групе забележиле пад броја следбеника. Такозване неденоминационе цркве, протестанти који не припадају организованим верским групама као што су методисти или јужни баптисти, забележиле су благи раст у последњој деценији, према резултатима америчког пописа, а њихових присталица сада има око пет пута више него презбитеријанаца и шест пута више од припадника епископалане цркве.

image