Свет

Амерички суд стао на страну посластичарке хришћанке која је одбила да направи торту за ЛГБТ венчање

Држава Калифорнија тужила је посластичарку јер је одбила да направи дезерт за лезбијско венчање
Амерички суд стао на страну посластичарке хришћанке која је одбила да направи торту за ЛГБТ венчањеwww.globallookpress.com © © Monika Skolimowska

Суд у Калифорнији пресудио је у корист посластичарке хришћанке која је одбила да припреми торту за лезбијско венчање. Док је држава тврдила да је посластичарка прекршила законе против дискриминације, суд је утврдио да је она поступила у складу са својим правима из Првог амандмана.

Случај датира из 2017. године, када је Кети Милер из Бејкерсфилда у Калифорнији упутила лезбијски пар другом посластичару да им направи торту за венчање.

Њени адвокати навели су да је она била спремна да двема женама прода готову торту али да није желела да је украси јер би то значило да одобрава геј бракове, што се коси са њеним верским уверењима.

Милерова је била мета више тужби, укључујући и једну од Калифорнијског одељења за поштено становање и запошљавање, које је тврдило да је њено одбијање прекршило закон о грађанским правима из 1959. године.

Судија Џеј Ерик Бредшо из Вишег суда Калифорније пресудио је да посластичарка није намеравала да било кога дискриминише, већ је била мотивисана "својим искреним хришћанским уверењима", која су заштићена Уставом САД.

Поздрављамо одлуку Суда, рекао је бранилац Чарлс ЛиМандри. "Слобода практиковања вере садржана је у Првом амандману, а Врховни суд Сједињених Држава већ дуго подржава слободу уметничког изражавања", додао је он.

Лезбијски пар који је скренуо пажњу државе на случај рекао је локалним медијима да намерава да уложи жалбу на пресуду.

Пекаре и посластичарнице су постале помало невероватан фронт културног бојног поља у САД последњих година.

Посластичар из Колорада Џек Филипс однео је делимичну победу на Врховном суду 2018. године, после вишегодишње правне битке која је проистекла из његовог одбијања да припреми торту за геј пар. Док је суд пресудио да је Комисија за грађанска права Колорада крива за антирелигијску пристрасност против Филипса, посластичар се нашао уплетен у још једну тужбу, овог пута због одбијања да испече торту у знак сећања на транзицију полова.

Филипс је кажњен са 500 долара након што је суд стао на страну тужиоца, трансродног адвоката ког су Филипсови адвокати описали као "радикалног активисту".

image