Свет

Како украјинске власти данас врше мобилизацију грађана?

Одговор је – на улици и то, по свему судећи, насумично, преносе украјински медији
Како украјинске власти данас врше мобилизацију грађана?www.globallookpress.com © Serhii Hudak

Украјински портал "Страна.ua" саопштио је да власти у земљи заустављају пролазнике и уручују им без некаквог реда и тачно одређеног критеријума позив да се придруже мобилизацији.

На свом каналу на Телеграму, портал је објавио видео снимак на којем је приказано како се група мушкараца одевених у војне униформе приближава једном мушкарцу у граду Дњепар и полако га "опкољава". У опису видеа пише да се у снимку, заправо, ради о позиву за мобилизацију.

Пре два дана, исти Телеграм канал објавио је други снимак, на којем се представници украјинског војног комитета налазе у једном од барова у Харкову у који су дошли са истим циљем – да пронађу још мушкараца које би позвали на фронт.

Сличне радње забележене су и у другим деловима земљена. На снимку који се налази непосредно испод овог текста, приказано је како у граду Черновци, на његовој пијаци, војници пролазницима дају позиве за мобилизацију.

У тексту се наводи и да је том приликом позив уручен 40 мушкараца, након чега су људи напустили овај део града, а пијаца опустела. 

Министарство одбране Украјине, са друге стране, демантовало тврдње да се од следеће године спрема нова мобилизација. 

Ипак, председник Службе безбедности Украјине Василиј Маљук недавно је изјавио нешто другачије, рекавши да се власти спремају да на фронт пошаљу и украјинске олигархе.

"Руски часопис" (Российская газета) пише да је могуће да се акције спроводе како би се што пре, пре почетка 2023. године, прикупило што више људи, ако је већ истина да мобилизације, за сада, неће бити од идуће године.

Украјинске власти саопштиле су средином прошлог месеца да су војно стање и општа мобилизација у земљи продужени до 19. фебруара 2023. године и да ће се мобилизација вршити по тачно одређеним критеријумима.

image