Свет

Украјина уводи оштрије казне за дезертере: Зашто војници беже са фронта?

Владимир Зеленски има рок од 15 дана да потпише предлог закона којим ће бити уведене оштре казне за војнике који напусте фронт
Украјина уводи оштрије казне за дезертере: Зашто војници беже са фронта?www.globallookpress.com © Diego Herrera

Врховна Рада Украјине одобрила је Нацрт закона о пооштравању казнених мера за војнике који се оглуше о наредбе команданата. Ова одлука, коју чак и украјински медији називају скандалозном, добила је подршку највишег војног врха Украјине, а она ће укључивати оштре казне за војнике који самовољно оду са фронта.

Командант украјинских Оружаних снага Валериј Залужни истакао је да се војни команданти слажу са овом одлуком, након чега је позвао и украјинског председника Владимира Зеленског да потпише документ који је одобрила Рада и тиме омогући спровођење нових мера.

Како је рекао начелник Генералштаба украјинске војске Сергеј Шаптал, у зони специјалне војне операције примећено је доста случајева наркоманије, пијанства, одбијања да се изврше војне наредбе што "негативно утиче на дисциплину у војсци, подрива војну готовост и угрожава животе других војника, што понекада доводи и до повлачења на фронту".

Према новом нацрту закона, за непоштовање наређења команде предвиђена је казна затвора од три до седам година, док ће се неовлашћено напуштање места службе или фронта казнити путем пет до 10 година затвора, а дезертерство и до 12 година. Осуђени за ова кривична дела такође неће моћи да рачунају на условну казну и превремено пуштање на слободу, јављају "Известија".

Ипак, нису сви у Украјини радосно дочекали овај предлог.

Убрзо након што је овај Нацрт закона 13. децембра послат Владимиру Зеленском, на сајту председника Украјине појавила се петиција против његовог усвајања коју је за 24 сата потписало 30.000 људи. Да би се размотрили захтеви петиције, потребно је да је потпише 25.000 људи.

Аутори петиције кажу да, уколико дође до реализације иницијативе, ово може довести до тога да ће војници бити кажњавани за било коју критику коју изнесу.

Осим тога, иницијатива је на интернету била пропраћена мноштвом других коментара, а један од њих је и од украјинског капетана Андреја Шуљге, који је изјавио да команданти "бацају људе у борбу као да су најобичније месо".

"Како да не бежимо са фронта" у таквим условима, упитао је.

Други војник Владимир Регеша додао је да се мобилизовани војници шаљу у сигурну смрт, али да то не дотиче војни врх, преносе "Известија".

Руски медији пишу да су се на пролеће на мрежама појављивале изјаве незадовољних појединаца, а током лета се више говорило о групним жалбама украјинских војника. Главне примедбе су биле недостатак оружја и одсуство артиљеријске подршке.

У мају је тако 115. бригада територијалне одбране Оружаних снага Украјине одбила да изврши наредбе својих надређених јер су, како су рекли, били гурнути у битку без наоружања, муниције, воде и хране.

Ипак, без обзира на јако тешке услове, војни врх Украјине неретко прибегава казненим мерама попут затвора, а некада и убиствима непослушних, пишу "Известија". О овоме је такође говорио и председник Русије Владимир Путин који је почетком децембра казао да они украјински војници који одлуче да напусте фронт бивају стрељани пред својим саборцима.

И припадници руских Оружаних снага потврдили су више пута сличне тврдње, а медији из Русије преносили су и информацију да се у неким случајевима војници "противничке" стране шаљу на фронт у блиндираним тенковима из којих не могу изаћи. Ови војници се онда заустављају испред руских снага и моле за живот.

Осим тога, последња иницијатива о усвајању јачих казнених мера није прва овог типа о којој се од фебруара говорило у Кијеву.

Једна група посланика украјинске Раде у мају је предложила усвајање закона којим би се официрима дозволило убиство војника који напусте своје позиције или на други начин одбију да изврше наредбе надређених. Предлог закона је, срећом, одбијен.

О томе колико је тешка ситуација у украјинској војсци говори и чињеница да је председник Службе безбедности Украјине Василиј Маљук изјавио и да је у плану слање и украјинских олигарха на фронт.

Он је истакао да се на њих пажљиво мотри, иако је одбио да прецизира о коме је тачно реч.

image